ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Resultatlyft i linje med förväntningarna för Intrum

Kredithanteringsbolaget Intrum rapporterar ett resultatlyft i linje med förväntningarna för årets första kvartal. Kreditverksamhetens marginalen tyngdes dock av Italien och Spanien.

Intrums omsättning ökar från 3.115 miljoner kronor under 2018 års första kvartal till 3.752 Mkr. Analytikerna hade rämnat med en omsättning på 3.536 Mkr enligt Bloomberg.

Det justerade rörelseresultatet på 1.350 Mkr var i stort sett i linje med väntade 1.348 Mkr enligt Bloomberg men klart över fjolårets 973 Mkr.

Vd Mikael Ericson uppger att utvecklingen i Italien varit den viktigaste faktorn bakom resultatlyftet.

”En bidragande orsak är vårt partnerskap med Banca Intesa Sanpaolo som bidrar på det sätt som vi hoppats och förutsett”, skriver han i en kommentar.

Mikael Ericson uppger vidare att den sydeuropeiska marknaden utvecklas särskilt väl och pekar ut Grekland som en särskilt intressant marknad.

”Förändringstrycket inom området för regelefterlevnad är fortsatt högt, vilket skapar momentum i vår bransch. Som vi påpekat under 2018, ser vi att prisnivåerna har stabiliserats och indikationer på att avkastningsnivåerna i vissa fall ökar”, skriver Mikael Ericson.

Portföljinvesteringarna uppgick till 1.277 Mkr under kvartalet, ned något från fjolårets 1.373 Mkr. Avkastningen på portföljinvesteringar bättrades dock med 1 procentenhet till 16 procent.

Intäkterna från kredithanteringsverksamheten steg visserligen 8 procent under kvartalet men marginalen försvagades med 3 procentenheter jämfört med fjolårets första kvartal.

”En ordentlig ökning av lönsamheten inom kredithanteringsverksamheten är en av flera viktiga delar i vår strävan att nå 2020- målen, baserat på vår balanserade affärsmodell. Under 2019 kommer vi därför att ytterligare adressera de tillfälligt svaga marginalerna i Spanien och Italien”, skiriver Mikael Ericson.

Sedan kvartalets slut har förvärvet av Solvia genomförts och Intrum fokuserar nu på att sänka kostnadsbasen i den spanska verksamheten. Den italienska verksamheten levererade något över förväntan under kvartalet enligt Mikael Ericson men kostnaderna för uppstartsfasen i Italien har tyngt kredithanteringsmarginalen mer än väntat.

”Vi förväntar oss att detta kommer att justeras under året”, skriver Mikael Ericson.

Exklusive Spanien och Italien uppgick rörelsemarginalen till 24 procent, en procentenhet över utfallet under motsvarande period 2018.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer