ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Rekyl på Wall Street efter lugnande ord från Trump

  • Foto: Evan Vucci

New York-börserna stod för viss återhämtning under tisdagen efter att veckans inledande handelsdag bjudit på kraftiga ras i spåren av allt skarpare tongångar mellan USA och Kina. Tekniktunga Nasdaqs kompositindex stänger på plus 1,1 procent medan breda S&P 500 avslutar upp 0,8 procent.

Mer optimistiska tongångar från USA:s president Donald Trump sent på måndagskvällen erbjöd viss lättnad till flera av de bolag som pressades hårt under veckans inledande handelssession i spåren av förnyad handelsoro.

Enligt president kan förhandlingarna med Kina komma att sluta ”mycket framgångsrikt” och att det om ”tre, fyra veckor” för stå klart om handelssamtalen i Peking för ett par veckor sedan gett resultat.

Oron för att ett handelsavtal mellan länderna ännu är långt borta växte på måndagen sedan Kina meddelat att landet höjer tullarna på amerikanska varor till ett värde av omkring 60 miljarder dollar från och med den 1 juni. Tullsatserna sätts i ett intervall på 5-25 procent.

Den kinesiska hämndaktionen följde på att den amerikanske presidenten Donald Trump i fredags höjt tullarna på från 10 till 25 procent på 5.700 kinesiska produktkategorier till ett värde om totalt 200 miljarder dollar.

En rad bolag som under måndagen föll kraftigt på nyheterna från den pågående handelskonflikten, vände tydligt upp igen under tisdagen. Däribland exportberoende bolag som Caterpillar och Boeing som vid stängning båda hade lyft 1,7 procent.

Även de techbolagen med hög exponering mot Kina återhämtade sig under tisdagen. Apple hade vid stängning på tisdagen rekylerat upp 1,6 procent, efter måndagens tapp på 5,8 procent.

Även elbilstillverkaren Tesla avancerade 2,3 procent, efter nedgången dagen innan på 5,2 procent.

Underhållningsbolaget Walt Disney klättrade 1,4 procent efter att det blvit känt att bolaget har ingått avtal med Comcast om att ta över som majoritetsägare i Netflix-konkurrenten Hulu.

Bland tisdagens vinnare räknas även Wall Streets nykomling Uber, som avancerade 7,7 procent i den första positiva handelsdagen för bolaget sedan börsintroduktionen på fredagen.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies