1515
Annons

Rekordnivå för gröna obligationer 2020

År 2020 var ett rekordår för utställandet av gröna obligationer globalt. Under året emitterades 269,5 miljarder dollar i gröna obligationer, rapporter Reuters som tagit del av en rapport från Climate Bonds Initiative, CBI.

Innehåll från InyettAnnons

Brister inom internkontrollen ökar risken för bedrägeriförsök

För att identifiera fel, misstag och i värsta fall bedrägerier behöver ett företag kontrollera varje faktura. Problemet är att tiden ofta inte räcker till.

– Mycket går på slentrian när man godkänner leverantörsbetalningar, förklarar Magnus Månsson, vd på Inyett.

Läs mer om hur du kan uppnå säkra betalningar

En faktura godkänns av någon i organisationen, som kanske inte alls har det som primär uppgift, och sedan ska den attesteras av ekonomiavdelningen där man inte ser någon anledning att ifrågasätta en godkänd faktura. Betalningen skickas iväg – och förhoppningsvis är allt i sin ordning. Men tyvärr är så inte alltid fallet.

– Betalar man in många fakturor per dag är det omöjligt att till exempel kolla upp om leverantören är ett aktivt bluffbolag eller precis har blivit av med sin F-skatt. Det tar alldeles för lång tid, förklarar Magnus Månsson, vd på Inyett, som har en plattform inom säkra betalningar.

Magnus Månsson, vd på Inyett.
Magnus Månsson, vd på Inyett.

Kollar upp leverantören i realtid

Enligt en undersökning från Inyett, som varje år läser av 60 miljoner transaktioner, ligger kostnaden för felaktiga leverantörsbetalningar i snitt på över 100 000 kronor per år för ett svenskt bolag. Då handlar det om allt från betalningar till bluffbolag och gironummer som inte längre är aktiva till betalningar med avvikande betalmönster och leverantörer som har gått i konkurs.

– Hela idén med vår automatiserade lösning är att se till att våra kunder undviker misstag, risker och bedrägerier i samband med leverantörsbetalningar. Vårt system får tillgång till all viktig information på bara någon sekund.

”Det knöt sig i magen”

Magnus Månsson lyfter ett exempel med en kund som hade klickat iväg en betalning på över 30 000 kronor till fejkat annonsbolag, men som tack vare en varning från Inyetts tjänst lyckades stoppa transaktionen innan den gick igenom.

– Kunden berättade hur det knöt sig i magen när systemet varnande för bolaget med en röd flagga. Det är ingen som vill behöva stå till svars för att man har slösat bort tusentals kronor.

Läs mer om hur du kan uppnå säkra betalningar

Mer från Inyett

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Inyett och ej en artikel av Dagens industri

Liz Truss försvarar skatteplanen: Beredd att fatta kontroversiella beslut

Storbritanniens nytillträdda premiärminister Liz Truss.
Storbritanniens nytillträdda premiärminister Liz Truss.Foto:Kirsty Wigglesworth

Storbritanniens nytillträdda premiärminister Liz Truss har satt marknaden i gungning genom sin kontroversiella skattepolitik, som fått det brittiska pundets värde att sjunka till rekordlåga nivåer i relation till den starka dollarn.

För första gången sedan budgetförslaget tillkännagavs i fredags, med bland annat skattesänkningar på 45 miljarder pund (motsvarande cirka 550 miljarder kronor), kommenterar Toryledaren förslaget.

”Vi måste snabbt vidta åtgärder för att få ekonomin att växa, få igång Storbritannien, och samtidigt hantera inflation”, säger Truss till lokalradion BBC Radio Leeds.

”Och det innebär givetvis att fatta kontroversiella och svåra beslut, men jag är beredd att göra det som premiärminister”, säger hon vidare.

Oppositionsledare har dock redan krävt att Truss ska ställa in Torypartiets kongress på söndag och i stället kalla till extrainsatt sammanträde för parlamentet med anledning av krisen.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera