ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Bankcheferna deppar om konjunkturen – sämsta sedan finanskrisen

  • Foto: Colourbox.

Inte sedan finanskrisen 2008 har andelen bankchefer som tror på en försvagad konjunktur varit så hög. Det visar en ny undersökning av det statliga riskkapitalbolaget Almi.

82 procent av bankcheferna tror att konjunkturen kommer försvagas på ett års sikt, vilket är en ovanligt hög andel enligt det statliga riskkapitalbolaget Almi som tagit fram siffrorna. Siffran har inte varit så hög sedan finanskrisen 2008.

Även på kort sikt spår bankcheferna en försämrad konjunktur, redan under årets sista kvartal. Också det är en kraftig ökning jämfört med föregående kvartal.

Bankernas utlåning till små och medelstora företag har varit fortsatt hög under det tredje kvartalet. Totalt ökade utlåningen med 5 procent jämfört med det andra kvartalet i år.

”Bankerna förutspår en vikande konjunktur. Just nu verkar dock små och medelstora företag fortfarande se ljust på tillvaron och efterfrågan på företagslån är fortsatt hög”, säger Juliana Falke, nationell kund och affärschef på Almi, i ett pressmeddelande.

Bankkontoren har en positiv inställning till hur företagen på deras ort har utvecklats under det tredje kvartalet. 44 procent säger att företagen ökat sin omsättning, att jämföra med 42 procent i den föregående mätningen av Almi. Däremot har företagens vilja att anställa minskat till 18 procent, jämfört med 30 procent i den tidigare mätningen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer