1515
Annons

Rejäla börslyft i Asien – Volvo Cars-syskon i topp

Foto:Soichiro Koriyama

Asiens ledande börser stiger kraftigt i spåren av gårdagens uppgångar på Wall Street.

Innehåll från InyettAnnons

Felaktiga leverantörsbetalningar kostar företag över 100 000 kronor om året

Magnus Månsson, Inyetts vd.
Magnus Månsson, Inyetts vd.

Ett svenskt företag genomför sannolikt 3-4 betalningar till registrerade bluffbolag per år utan att veta om det. Här berättar vi om de vanligaste och mest kostsamma felen vid leverantörsbetalningar – och hur du kan undvika dem.

Så minskar ni risken för felaktiga leverantörsbetalningar

Kostnaden för felaktiga leverantörsbetalningar ligger i snitt på över 100 000 kronor per år för ett svenskt bolag. Samtidigt går det åt värdefull tid att korrigera fel – närmare bestämt cirka 25 dagar per bolag. Det visar en undersökning från fintech-företaget Inyett som varje år läser av 60 miljoner transaktioner. Vi bad Inyetts vd Magnus Månsson att lista några av de risker som alla företag bör titta närmre på:

1. Bluffbolag

Mer än tre miljarder kronor hamnar i händerna på bluffbolag varje år, och många företag

vet inte om att de har betalat en bluffaktura. Det kan exempelvis handla om ett påhittat bolag som skickar ut fakturor på måfå.

– Får du till exempel en faktura där det står ”leverans av kaffe” och ett belopp på 2 000 kronor är det inte alltid du orkar kolla om fakturan stämmer, speciellt inte om du har ytterligare 50 fakturor att kolla igenom den dagen. De allra flesta har inte heller möjlighet att manuellt gå igenom Svensk Handels varningslista varje gång det är dags att betala en faktura, säger Magnus Månsson.

2. Avvikande betalmönster

Hela idén till Inyetts automatiserade lösning, som varnar för misstag, risker och bedrägerier kopplade till leverantörsbetalningar, föddes efter att en kommunanställd fört över 398 000 kronor istället för 3 980 kronor till en kvinnas konto. Kvinnan hann spendera skattepengarna innan felet upptäcktes och domstolen fastslog att hon inte behövde betala tillbaka dem.

– I det fallet handlade det om ett handhavandefel, men ett avvikande betalmönster kan exempelvis också vara tecken på avtalsbrott, där leverantören debiterat mer än vad som varit normalt eller överenskommet sedan tidigare.

3. Betalningar till leverantörer som saknar F-skatt

Om du betalar en faktura på 100 000 kronor där det står att leverantören har F-skatt, men så inte är fallet, kommer du att ha betalat 30 procent för mycket. Vid en eventuell skatterevision kan du som beställare bli skyldig att betala de uteblivna sociala avgifterna till Skatteverket. Det skulle betyda att du totalt behöver betala 130 000 kronor istället för det korrekta beloppet 70 000 kronor. Inyetts undersökning visar att ungefär 6,3 procent av en organisations leverantörsbetalningar görs till företag som saknar F-skatt.

– Det kan då handla om en leverantör som tidigare har haft F-skatt men som blivit av med den, vilket är helt omöjligt för dig att ta reda på det om du inte sitter och knappar in varje enskild mottagare, säger Magnus Månsson.

– Vår tjänst kan däremot utföra den kontrollen i realtid. Den flaggar inte bara vid bedrägerier, avvikande betalmönster och avsaknad F-skatt, utan också om en leverantör har försatts i konkurs eller om gironumret inte stämmer. Vi har skapat en avancerad tjänst som samtidigt är väldigt enkel att använda.

Så minskar ni risken för felaktiga leverantörsbetalningar 

Mer från Inyett

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Inyett och ej en artikel av Dagens industri

Morgonkoll: Nedåt på Asienbörserna – Sands China backar

Foto:Vincent Yu

De ledande börserna i Asien bjöd på sjunkande index under fredagsmorgonen. Tokyobörsen håller dock stängt. 

Strax efter att klockan passerat 6 svensk tid var Shanghaibörsens kompositindex ned 1,1 procent medan den tekniktunga Shenzhen komponenten är ned 1,8 procent. 

I Hongkong tappar Hang Seng-index 1 procent med internetjätten Tencent ned 2,3 procent, e-handelsbolaget Alibaba 1,9 procent och kasinobolaget Sands China 3,5 procent. 

Bland övriga börser i regionen faller Australienbörsens, som hade stängt på torsdagen, S&P/ASX 200 med 2,2 procent medan sydkoreanska Kospi är ned 1,9 procent och indiska Nifty 50 1 procent. 

Nyheter från natten och morgonen från Nyhetsbyrån Direkt:

På torsdagen avslutades börshandeln i USA med lägre huvudindex efter en illröd handelssession dagen innan. Teknikaktier var under särskild press, samtidigt som Fedex trotsade det sura humöret och steg efter sin rapport. S&P 500 var vid stängning ned 0,9 procent till 3.758, vilket var oförändrat räknat från Stockholmsbörsens stängning. Asiatiska börser följer överlag med neråt på fredagen. 

Under handelsdagen rapporterade logistikbolaget Fedex, som tidigare i september vinstvarnade och gav preliminära siffror för det gångna kvartalet. De preliminära siffrorna stämde överens med de publicerade på torsdagskvällen och rapporten innehöll även presentationen av ett kostnadsbesparingsprogram på 4 miljarder dollar till 2025. Aktien klättrade 0,8 procent. 

Ögonsensorbolaget Tobii kan inte kommentera huruvida bolagets eyetracking-teknologi är integrerad i Picos nya VR-headset för konsumentmarknaden med namnet Pico 4 Pro. Det uppger Tobiis informationschef Joel Karlsson för Nyhetsbyrån Direkt strax efter att Pico på torsdagen lanserat sitt nya VR-headset i versionerna Pico 4 och Pico 4 Pro. 

I Storbritannien sjönk GfK:s index över hushållens ekonomiska förtroende till -49 i september från -44 i augusti. Det var klart under väntade -42 och den lägsta notering som uppnåtts i statistikserien, som startade 1974. 

Storbritanniens finansminister Kwasi Kwarteng ska på fredagen försöka sätta in chockterapi för att behandla landets stagnerande ekonomi. Detta med ett tillväxtpaket i 30 punkter som ska vända ”den onda cirkeln av stagnation till en god cirkel av tillväxt”, rapporterar Financial Times. 

Jonathan Haskel, ledamot i Bank of Englands penningpolitiska kommitté, sade på torsdagen att regeringens planer för att stimulera ekonomin reser ”svåra” frågor för centralbanken som samtidigt försöker pressa ner inflationen från 40-årshögsta nivåer. 

Japans premiärminister Fumio Kishida sade på torsdagskvällen att regeringen kommer att hålla ett vakande öga på rörelserna på valutamarknaden och agera kraftfullt mot överdrivna fluktuationer.

Håll koll på...

Oncopeptides vs FDA
Forskningsbolaget Oncopeptides har tappat över halva sitt börsvärde under veckan efter att den amerikanska läkemedelsmyndigheten publicerat dokument inför ett rådgivande möte om bolagets cancerpreparat Pepaxto. Under torsdagskvällen, svensk tid, röstade FDA:s rådgivande Odac-kommitté emot Pepaxto med röstsiffrorna 2 för och 14 emot.

Tung konjunkturmätare
I dag får vi viktiga siffror från flera stora ekonomier i form av preliminära inköpschefsindex från industrin i september. Mest fokus ligger på USA-siffran. Håller sig index över 50-nivån, som är skiljelinjen mellan tillväxt och ekonomisk avmattning?

Stängt i öst
Den som vill ha indikationer från Asienbörserna får på fredagen nöja sig med index utanför Japan. Tokyobörsen håller nämligen stängt för firandet av höstdagjämningen så att handlarna kan lämna börsskärmarna och ägna sig åt släktträffar och utomhusaktiviteter.

Tieto avskiljer utdelning
Likt flera andra bolag har it-konsulten Tieto gått över till halvårsvis utdelning och årets totala belopp om 1,40 euro per aktie har delats i två. I dag handlas aktien utan rätt till andra halvårets 0,70 euro, cirka 7,60 kronor. Räkna med motsvarande kursfall.

Hela agendan hittar du här. 

 

Du missar väl inte: Börsproffsets känga mot Ingves: ”Elakt socialt experiment” 

”Sverige går medvetet rakt in i en vägg och kronan kommer att få betala ett högt pris”, säger Jonas Thulin på Erik Penser Bank.

För Di berättar kapitalförvaltningschefen om vilka strategier man ska ha som småsparare och tipsar om tre svenska bolag som han spår kommer att klara smällen.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera