ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Regeringen inför chockskatt på plastpåsar

  • Från och med nästa års införs en extra skatt på plastkassar. Foto: Braastad, Audun

Från och med nästa år kommer plastpåsar att bli beskattade, det rapporterar TV4 Nyheterna.  

”Det gör ju att människor kan fundera över om man behöver en plastkasse eller om det finns andra sätt att transportera hem varorna”, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) till kanalen.

Skatten kommer enligt TV4 ligga på tre kronor per plastpåse, det gör att en plastpåse kan kosta uppemot 7 kronor från och med nästa år. De små tunna plastpåsarna kommer att beskattas med 30 öre. Fryspåsar och soppåsar kommer inte att beskattas. 

”Mycket av den plasten som vi använder kommer tyvärr ut i våra hav och leder till skador på både natur och växter, och det kan vi inte acceptera”, säger Per Bolund till TV4 nyheterna.

Den nya skattesatsningen är del av regeringens gröna skatteväxling, där pengarna som de får in ska läggas till statskassan och kommer bland annat att läggas på sänkt skatt på arbete. Den nya skatten väntas generera cirka 2.9 miljarder kronor. 

”Vi tror att man påverkas av skattestyrmedel, det gör ju att människor kan fundera över om man behöver en plastkasse eller om det finns andra sätt att transportera hem varorna”, säger Per Bolund till TV4. 

Den nya skatten ses även som ett sätt att nå upp till det mål som EU har satt upp om att en person ska använda max 40 plastpåsar per år senast 2025. Enligt naturvårdsverket använder svenskarna i dag ungefär 83 plastpåsar per person och år. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer