ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Vårbudgeten offentlig – tyngsta satsningen på klimatet

  • Foto: Naina Helén Jåma/TT

Regeringen, Centern och Liberalerna går fram med reformer för 4,5 miljarder kronor i vårändringsbudgeten. Nästan hälften – 2 miljarder – går till olika satsningar på klimat- och miljöområdet.

De fyra samarbetspartierna har tidigare gjort upp om det så kallade januariavtalet och på onsdagen presenterade de sin första gemensamma budget.

Och även om det inte handlar om några dramatiska förändringar så pekar partierna nu ut färdriktningen inför resten av mandatperioden.

Totalt lägger de fram fram reformer för 4,5 miljarder kronor. I särklass mest satsas på miljön och klimatet, där den enskilt största reformen är förstärkningen av klimatklivet på 750 miljoner kronor, som ska ge fler laddstolpar och ökad biogasproduktion.

De största satsningarna, vid sidan om miljöreformerna hittar man på skolans område i form av ökade medel till lärarassistenter, som är tänkta att avlasta lärarna i deras arbete. 475 Mkr kostar den satsningen, som Liberalerna och Socialdemokraterna säger sig ha drivit i förhandlingarna. 

En av Centerpartiets hjärtefrågor är sänkta arbetsgivaravgifter och det kommer i två tappningar i vårändringsbudgeten, nämligen i form av sänkta avgifter för unga under 18 år och nedsatta arbetsgivaravgifter för den först anställde. Totalt kostar de båda reformerna 500 Mkr. 

Också arbetsmarknadspolitiken får tillskott efter höstens stora nedskärningar i form av 340 Mkr till att rusta arbetssökande.

I välfärden gör regeringen med samarbetspartierna en satsning på LSS på totalt 150 Mkr men också tillskott till jämställdhetsmyndigheten, som M och KD ville lägga ned, och mot hedersrelaterat våld. 

Reformerna i budgeten finansieras krona för krona och som Di kunde avslöja redan i söndags lägger regeringen fram skattehöjningar på 1,3 miljarder.

Det handlar om höjda kemikalieskatter, höjda skatter på fossila bränslen vid värmeproduktion och höjda skatter på diesel inom gruvnäringen.

Dessutom väljer man att behålla flygskatten, vilket ger ett tillskott på 785 miljoner till statskassan.

Flera av regeringens besparingar är på temat reformer som inte blir av eller inte lyft på det sätt man hade hoppats på. Bland annat har man haft svårt att få fart på yrkesvuxutbildningarna, vilket Di har skrivit om. I budgeten tar man därför tillbaka närmare 500 Mkr på detta område. 

Under punkten ”effektivisering av näringspolitiken” är det ett testcenter för elfordon som försenas, på grund av grus i EU-maskineriet, vilket ger en annan besparing på 250 Mkr. 

En försening av landsbygdspropositionen gör att 600 avsatta miljoner tas tillbaka och skapar utrymme för andra reformer. 

Regeringen plockar även bort en del av M- och KD-budgetens miljösatsningar på totalt 285 Mkr. Man tar även tillbaka 310 Mkr öronmärkta för äldreomsorgen, vilket Di avslöjade redan på söndagen.

Det görs även besparingar på biståndsområdet, där ändrade avräkningar ger ett tillskott på 700 miljoner till statskassan.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies