ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Rekordböter för bolag efter knarkepidemi

Det brittiska konsumentproduktbolaget Reckitt Benckiser har nått överenskommelser med amerikanska myndigheter om att avsluta de federala utredningarna i det, sedan 2014, avknoppade läkemedelsbolaget Indivior.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Utredningarna har sin grund i en påstått vilseledande marknadsföringsagenda av Suboxone, ett preparat för behandling av opioidberoende.

Överenskommelsen kommer till en kostnad om 1,4 miljarder dollar, motsvarande drygt 13 miljarder kronor, för Reckitt Benckiser, den högsta engångssumman ålagd ett enskilt bolag involverad i den amerikanska opioidkrisen. Bolaget betonar dock att man inte har felat på de punkter som utretts, utan att uppgörelsen ligger i bolagets och aktieägarnas intresse.

I april 2019 spekulerade analyshuset Jeffries att Indivior kunde stå inför bötesbelopp uppgående till 3 miljarder dollar, rapporterade Nyhetsbyrån Direkt, vilket är klart lägre än den överenskomna summan.

Indivior-aktien rusade upp 35 procent på torsdagsmorgonen efter att bolaget justerat upp helårsprognosen för 2019. Den höjda prognosen uppges vara en produkt av att utveckling av just Suboxone gått bättre än väntat.

Specialistläkemedelsbolaget Orexo marknadsför Zubsolv, ett konkurrerande läkemedel till Suboxone. Även Camurus verkar inom området behandling av opioidberoende med läkemedlet Buvidal.

Reckitt Benckisers aktie hade handlats upp med drygt 2,2 procent vid 12.15-tiden.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer