ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Tung recessionssignal från USA – räntekurvan inverteras

  • Foto: TT, Bloomberg

Den amerikanska räntekurvan inverteras på onsdagseftermiddagen efter att tioårsräntan tillfälligt fallit under tvåårsräntan. Även i Storbritannien inverterades räntekurvan.

Räntegapen mellan två- och tioåriga statsobligationer inverterade i såväl Storbritannien som USA på onsdagen, för första gången sedan 2008 respektive 2007.

En invertering av räntekurvan har traditionellt setts som en indikation om en förestående recession då liknande rörelser föregått varje recession i USA sedan 1970-talet. I snitt följs inverteringen av två- och tioårsräntan av en recession inom 22 månader enligt beräkningar från Credit Suisse som amerikanska CNBC tagit del av.

”Bättre recessionssignal finns inte”, skriver SEB:s chefsstrateg Johan Javeus på Twitter.

Tidigare under sommaren har liknande inverteringar synts mellan tremånadersräntan och tioårsräntan, även det historiskt en recessionssignal.

Normalt sett är de längre räntorna högre än de kortare då obligationer med längre löptid är associerade med högre ränterisk. Att tioårsräntan nu faller under tvåårsräntan indikerar alltså en större pessimism om tillväxtutsikterna.

En annan tolkning kan vara att marknaden anser att centralbanken varit för åtstramande och kommer att behöva sänka räntorna. Penningpolitiken har större effekt på korta räntor medan de längre räntorna snarare baseras på förväntningar om det långsiktiga ränteläget och hur ekonomin kommer att utvecklas.

Klart är dock att marknaden tar onsdagens ränteutveckling som ett negativ tecken. De europeiska börserna har utökat förmiddagens nedgång med OMXS30 ned 1,5 procent strax innan klockan 13 samtidigt som terminerna vänder nedåt inför öppningen på Wall Street i eftermiddag.

Den tioåriga brittiska statsobligationen handlas på 0,47 procent och den amerikanska på 1,63 procent.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer