1515
Annons

Råvarurally i Asien – gruv- och oljebolag i toppen

Råvarubolagen stiger på bred front i måndagens asiatiska handel. I Hongkong stiger oljebolagen efter att priset återigen vänt upp medan de australiska gruvbolagen handlas upp efter den senaste tidens metallprisrally.

Innehåll från DigipAnnons

Så digitaliserar Digip immaterialrättsmarknaden

En varumärkesregistrering skyddar inte bara från intrång och kopior – den kan även öka förtroende och respekt för varumärket. 80 procent av ett företags värde ligger i immateriella tillgångar, men processen för att varumärkesskydda dem har tidigare varit utdragen och krånglig. Nu har Digip gjort den traditionella immaterialrättsmarknaden helt digital.

De digitala immaterialrättsliga tillgångarna har exploderat i takt med digitaliseringens framfart och i dag behöver företag ha en immaterialrättslig strategi för exempelvis domännamns- och varumärkesregistreringar, varumärkesintrång och säkerhetstjänster för DNS. Samtidigt har eran av kryptovalutor, blockchainapplikationer och andra virtuella varor gjort varumärkeshantering utmanande för organisationer att hantera.

Viktor Johansson startade stockholmsbaserade Digip 2019, tillsammans med Christian Vierling, Victor Fredriksson och Jimmy Hörström. De har fler än 300 kunder i 40 länder och arbetar främst med högteknologiska startups, digitalt drivna små och medelstora företag, e-handelsföretag och digitala tjänsteleverantörer.

Kostnadsfri juridisk hjälp

– Vår plattform skiljer sig från konkurrenterna då obegränsade varumärkessökningar kan göras. Våra kunder kan även kostnadsfritt boka möten med juridiska rådgivare och varumärkesexperter, vilket sparar tid och skär ner på kostnadens som traditionellt kommer med ett varumärkesarbete. Det är en kombination som jag tror blir särskilt attraktiv i dagens marknad, där företag behöver se över sina kostnader och effektivisera verksamheten. Det ska bli spännande att följa de makroekonomiska förändringar vi nu ser. 

Viktor beskriver Digip som en helhjärtad partner för skydd av varumärkets olika delar. Samarbetet menar han bottnar i ett gemensamt arbete med kunderna.

– Genom att kombinera innovativ teknik och specialistrådgivning bygger vi tillsammans en proaktiv, kostnadseffektiv och skyddande varumärkesstrategi anpassad efter kundens behov. Det är kunden som kan sin marknad bäst, vi kompletterar arbetet med vår expertis om varumärkesskyddets olika delar. Tillsammans kartlägger vi de risker som är förknippade med varumärket. Vår plattform skannar sedan av marknaden för att proaktivt övervaka eventuella intrång.

Ett kostsamt misstag

Tillsammans har grundarna mer än 50 års erfarenhet av strategisk rådgivning och Viktor berättar att man tydligt kan se hur företag påverkas av bristande eller obefintliga varumärkesskydd.

– I och med att det kan bli en komplicerad och utdragen registreringsprocess struntar många i att varumärkesskydda sina produkter; de tänker kanske att intrång är ovanliga eller att de ska ta tag i registreringen senare. Om någon då kopierar företagets kod, design eller andra immateriella tillgångar kan prislappen bli stor och väldigt, väldigt onödig. 

Det var den insikten som lade grunden till Digip. De leder utvecklingen av den traditionella immaterialrättsbranschen och vill förenkla och utmana en bransch som inte har hängt med i den digitala utvecklingen, men ändå utvecklat innovativa lösningar.

– Digip blev historiska när vi som första ombud ansökte om varumärkesskydd genom en API-koppling. Vi kombinerar kunskap med marknadens mest innovativa teknik – vi gör det helt enkelt smidigt och kostnadseffektivt för företag att ha kontroll på sin immaterialrättsportfölj, avslutar Viktor Johansson.

Läs mer på digip.com 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Digip och ej en artikel av Dagens industri

Morgonkoll: Uppåt i Asien efter brittiska stödköp

Foto:Kin Cheung

Asienbörserna studsade upp på torsdagen efter en stark kväll för USA-börserna i spåren av Bank of Englands besked om stödköp. Europaterminerna indikerar uppgångar, efter att Stockholmsbörsen stigit två dagar i rad.

Vid halv sju-tiden svensk tid var Nikkei 225-indexet på Tokyobörsen upp 0,7 procent, Hang Seng-indexet i Hongkong upp 1,3 procent, och det tekniktunga Shenzhenindexet upp 0,55 procent. Europaterminerna indikerade en öppning kring 0,5 procent, efter en uppgång med 2,0 procent för S&P500 på torsdagen och plus 1,0 procent för OMXSPI.

Bank of Englands beslut om stödköp av obligationer för 65 miljarder pund stödde pundet på onsdagseftermiddagen efter 37-årslägsta mot dollarn, men på torsdagen föll den brittiska valutan tillbaka något.

På den övriga centralbanksfronten har Federal Reserves Atlantachef Raphael Bostic upprepat det hökaktiga budskapet genom att säga att han är för att höja USA-räntan ytterligare 1,25 procentenheter i slutet av 2022 för att stävja inflationen.

”Alla ögon är på inflationen och räntor. Aktierna tar guidning från obligationsmarknaden. Så om du ser obligationsräntor gå ned är det ett positivt tecken för aktier”, kommenterar investeringschefen Josh Emanuel vid fondförvaltaren Wilshire läget för Bloomberg News.

Dollarn handlas något starkare och amerikanska tioårsräntan är några punkter högre.

Julia Raiskin, chef för Asienmarknaden på Citigroup, betecknar marknaden som överlag pessimistisk med investerarna på sidlinjen.

”Förutom dollarn finns det inte många tillgångar som handlas konstruktivt”, sa hon till Bloomberg News.

Nyheter från natten och morgonen från Nyhetsbyrån Direkt:

De amerikanska börserna avslutade onsdagens handel starkt efter en osäker inledning. Vid stängning hade S&P 500 stigit 2 procent. Det motsvarade en uppgång på 1 procent räknat från Stockholmsbörsens stängning. 

Philip Morris överväger inte att dra tillbaka sitt bud på Swedish Match, trots de försämrade globala ekonomiska förhållandena. Det amerikanska bolaget har även fler möjligheter än ett uppköp, däribland ett majoritetsägande, enligt bolagets vd Jacek Olczak rapporterar Reuters. Som ett resultat av den försämrade globala ekonomiska miljön, anser vd:n att erbjudandet är ”ännu attraktivare än det var vid tidpunkten som vi gav det”. 

Avsaknaden av tydliga framsteg i inflationsbekämpandet betyder att Fed behöver måttligt restriktiva räntor, som kan nå nivåer som 4,25–4,50 procent vid årsskiftet. Det sade Fed-chefen i Atlanta, Raphael Bostic, skriver Reuters. Inflationen rör sig inte tillräckligt fort till tvåprocentsmålet, uppgav han och tillade att hans basprognos ligger på en 75-punktershöjning vid novembermötet och en höjning på 50 punkter vid decembermötet. 

Fed höjer räntorna skyndsamt för att bekämpa en väldigt hög och beständig inflation och centralbanken kommer sannolikt att få amerikanska kortfristiga lånekostnader till var de behöver vara tidigt nästa år. Det sade Fed-chefen i Chicago, Charles Evans, enligt Reuters. De flesta beslutsfattare på Fed räknar med en styrränta på 4,5–4,75 procent vid slutet av nästa år, men Charles Evans tror däremot att styrräntan når sådana nivåer redan i mars. 

Biogen var onsdagens stora vinnare med ett kurslyft på 40 procent. Den kom efter att bolagets partner Eisai meddelade under natten till onsdagen positiva resultat för läkemedelskandidaten lecanemab från fas 3-studien i tidig Alzheimers sjukdom. 

Cannabisbolaget Canopy Growth har aviserat planer på att avyttra sin detaljhandelsverksamhet i Kanada. Beskedet kommer efter att Canopy tidigare i år senarelagt den planerade för när bolaget ska vara lönsamt. Canopy Growth stärktes 5,3 procent på nyheten. 

Håll koll på...

H&M rapporterar
Häromveckan rapporterade H&M försäljningen för juni till augusti. Minskningen på 4 procent var sämre än förväntat. Nu får vi veta resultatet. Rörelseresultatet väntas falla till knappt 2,5 miljarder kronor, från 6,3 miljarder i fjol enligt Infront.

Tysk inflation…
Inflationen väntas ha fortsatt stiga i Tyskland under september. Enligt Factset spås KPI stiga med 9,4 procent i årstakt, att jämföra med 7,9 procent föregående månad. På en månad väntas priserna ha ökat 1,1 procent.

…och spansk
I Spanien förväntas däremot den höga inflationstakten i alla fall tillfälligt plana ut på 10,3 procent i årstakt i september, jämfört med 10,4 i augusti. Precis som för övriga länder är energipriserna en viktig pusselbit.

Nya arbetslösa i USA
Varje torsdag publiceras hur många amerikaner som sökt arbetslöshetsersättning den senaste veckan. Med tanke på hur viktig arbetsmarknaden är för ränteutvecklingen är det en siffra att hålla koll på. Väntat är 217.000 personer.

Hela agendan hittar du här. 

 

Du missar väl inte: Nu smäller Ingves dynamit med dubbel kraft

Enligt en ny studie från Riksbanken är en räntehöjnings påverkan på konsumtionen dubbelt så stor som för 15 år sedan. Hushållen men även fastighetsbolagen är grupperna att hålla ögonen på. 

I potten ligger en köpstrejk respektive en finanskris.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera