1515
Annons

Ratos problembolag byter vd igen – aktien lyfter

Foto:Joey Abrait

Nina Jönsson har blivit utsedd till ny vd för Ratos-ägda trädgårdskedjan Plantagen, skriver bolaget i ett pressmeddelande. Därmed blev det en kort sejour på vd-posten för Olav Thorstad som tillträdde sin tjänst så sent som i höstas.

Innehåll från Schneider ElectricAnnons

Hållbar fastighetsautomation med människan i fokus

Allt fler fastighetsägare har idag ett stort fokus på hållbarhet. Med Schneider Electrics system för fastighetsautomation kan de enkelt övervaka och styra sina byggnader och snabbare uppnå hållbarhetsmålen.

Fastigheter står idag för omkring 30 procent av världens energianvändning och för nästan 40 procent av de årliga koldioxidutsläppen. För att uppnå målen i Parisavtalet och begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, måste 3 procent av byggnadsbeståndet i Europa renoveras varje år. Idag ligger renoveringstakten på endast 1-1,5 procent årligen och det största hindret för att investera i hållbara byggnader är finansiering. Lösningen för att säkerställa mer träffsäkra investeringar är att använda sig av digital teknik.

- En av våra lösningar för fastighetsautomation är digital tvilling, en spegling av en verklig fastighet, med vilken man kan skapa datadrivna insikter för att optimera energianvändningen i sina fastigheter. Man får här data i realtid, kan simulera energiflöden och modellera förändringar innan de tillämpas live i anläggningen. Den digitala tvillingen skapar mervärde för fastighetsägaren, som kan ta rätt beslut för att optimera driften, säger Tomas Bäckstadi, Service and Business Development Director , Schneider Electric.

En öppen plattform för byggnadens olika system

80 procent av 2050 års byggnader uppskattas redan idag vara byggda, vilket innebär att både det befintliga fastighetsbeståndet såväl som kommande byggnader behöver kunna hanteras för att uppnå hållbarhetsmålen. 

Med Schneider Electrics fastighetsautomationssystem EcoStruxure™ Building Operation (EBO) möjliggörs enkel och flexibel styrning och övervakning av fastighetens olika system i en plattform. Med systemet skapas förutsättningarna för att samla, strukturera, analysera och agera på byggnadens data. För att möjliggöra dagens och framtidens allt mer uppkopplade byggnader har systemet inbyggt stöd för effektiv hantering och lagring av stora mängder data.

- Vi ser att fyra grundpelare driver utvecklingen av dagens och framtidens byggnader och därmed våra lösningar för fastighetsautomation– de behöver vara drift-och energieffektiva, motståndskraftiga, hållbara och utformade med människan i fokus. I och med att vi tillbringar uppåt 90 procent av våra liv inomhus blir det tydligt att de byggnader som vi vistas i har en stor påverkan på vårt välmående och hälsa. Luftkvalité, temperatur och belysning är exempel på parametrar som är viktiga att ha i åtanke. Med EcoStruxure™ Building Operation kan fastighetens olika system integreras sömlöst i en framtidssäkrad och flexibel plattform och bidra till att möjliggöra en mer produktiv och hälsosam inomhusmiljö för byggnadens nyttjare, säger Linnea Lunnbäck, Offer Manager, Schneider Electric. 

”Med en digital tvilling kan man skapa datadrivna insikter för att minska sin miljöpåverkan”

Läs mer om framtidens fastigheter

Mer från Schneider Electric

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schneider Electric och ej en artikel av Dagens industri

Wall Street ser ut att gå mot sur öppning

De ledande amerikanska börserna väntas sjunka i fredagens öppningshandel. Sentimentet präglades av en ökad oro för att fortsatta aggressiva räntehöjningar krävs för att tämja inflationen, vilket fick USA-räntorna att stiga på nytt.

Oljepriset var under press och bitcoin tappade rejält.

Klockan 14.45 hade terminen för Dow Jones industriindex gått ned 0,7 procent och terminen för S&P 500 noterades 0,9 procent lägre. Nasdaq 100-terminen hade samtidigt backat 1,1 procent. 

Tioårsräntan handlades 8 punkter upp till 2,96 procent. Fed-chefen i Minneapolis, Neel Kashkari, sade på torsdagen att Fed måste få ned den ”mycket mycket” höga inflationen så snart som möjligt, även om det kan utlösa en recession, rapporterade Reuters.

Marknaden blickar nu mot nästa vecka och den årliga centralbankskonferensen i Jackson Hole, där Fed-chefen Jerome Powell är en av talarna, för ytterligare signaler.

I den amerikanska förhandeln med enskilda aktier föll ”meme”-aktien Bed Bath & Beyond ytterligare 37 procent, efter att ha tappat närmare 20 procent under torsdagen. Investeraren Ryan Cohen bekräftade sent på torsdagen att han sålt hela sitt innehav, om 9,5 miljoner aktier, i bolaget.

Amerikanska Deere, som bland annat konkurrerar med Volvo Anläggningsmaskiner (VCE), sjönk 4,4 procent efter sin rapport där Deere bland annat sänkte sin resultatprognos för helåret.

Applied Materials handlades upp 0,4 procent, efter att halvledarbolaget på torsdagskvällen lagt fram en kvartalsrapport innehållande vinst och intäkter som slagit analytikernas förväntningar.

GM stärktes 1,7 procent efter att biltillverkaren meddelat att kvartalsutdelningen återinförs, över två år efter att GM stoppat utdelningarna, och att aktieåterköpsprogrammet återupptas samt utökas till 5 miljarder dollar från tidigare 3,3 miljarder dollar.

Bitcoin sjönk under 22.000 dollar, den lägsta nivån på över tre veckor, vilket fick flera kryptovalutarelaterade aktier att falla. Coinbase var ned 9,1 procent och Microstrategy backade 8,4 procent.

Sportskokedjan Foot Locker, som kommit med ett starkt kvartalsresultat och aviserat ett vd-byte, rusade 24 procent.

På torsdagen avslutade USA-börserna på något högre nivåer efter att ha inlett dagen på negativ mark. Dow Jones och S&P 500 steg 0,1 procent samtidigt som Nasdaq var upp 0,2 procent.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera