ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Ratos förhandlar om att sälja huvudkontor till staten

Ratos kan komma att sälja sitt huvudkontor Adelswärdska huset till svenska staten. Kraven på säkerheten inom området mellan Rosenbad och Sagerska Palatset på Drottninggatan har ökat, vilket ger inskränkningar och hinder för investeringsbolaget.

Ratos äger och har sitt huvudkontor på fastigheten Stockholm Lejonet 4 som är belägen mellan Rosenbad och Sagerska Palatset på Drottninggatan. Investeringsbolaget köpte fastigheten 1980 och har bokfört dess värde till 56 miljoner kronor i bolagets senaste balansräkning. Det framgår av ett pressmeddelande.

”Kraven på säkerhet inom området har och kommer successivt öka med ett antal befarade inskränkningar och hinder för Ratos verksamhet vid huvudkontoret på Drottninggatan som följd, bland annat restriktioner kring in- och utpassering”, skriver bolaget.

Försäljningsförhandlingarna görs med Statens Fastighetsverk (SFV).

Handelsbolaget Söderberg & Haak, som lade grunden till det som senare blev Ratos, köpte fastigheten, även kallad Adelswärdska huset, redan 1938. På Ratos hemsida finns en genomgång kring byggnadens historia:

”Inflyttningen påskyndades hösten 1939 eftersom Ragnar Söderberg fruktade att myndigheterna av beredskapsskäl annars skulle kunna begära att få förfoga över en så strategiskt belägen byggnad. Senare, bland annat när Sagerska palatset skulle göras om till statsministerns residens på 1990-talet, har förfrågningar kommit från regeringen om Ratos var villigt att sälja huset till staten”, står det bland annat.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies