ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Rapport: 1.700 svenska sparmiljarder i branscher med barnarbete

  • Foto: A.M. Ahad

1.700 miljarder av av svenska folkets sparpengar är placerade i branscher och bolag som har förhöjd risk för att utnyttja barnarbete i något av sina leverantörsled. Det visar en ny rapport från Söderberg och Partners.

Onsdagen 12 juni är den internationella dagen mot barnarbete, vilket Söderberg & Partners uppmärksammar med en ny rapport. Syftet är att belysa riskerna för att svenska sparpengar kan komma i kontakt med barnarbete, enligt ett pressmeddelande.

”Vi vill göra människor uppmärksamma på att barnarbete är ett väldigt stort problem i dag, och att du som sparare inte kan kontrollera att dina pengar inte kommer i kontakt med barnarbete på samma sätt som du kan med exempelvis tobak och vapen”, säger Kajsa Brundin, ansvarig för Hållbarhet och Produktanalyser på Söderberg & Partners.

”Vi säger inte att det är fel att investera pengar i de branscher som har förhöjd risk för att utnyttja barnarbete, men vi vill att de som gör det känner till riskerna så att de har möjlighet att hitta ansvarsfulla bolag och förvaltare som kan hantera dessa så bra som möjligt”, tillägger hon.

Jordbruk, tjänstesektorn och industrin är de branscher där risken för barnarbete är störts. Men även tekniksektorn, med ett framväxande behov av jordartsmetaller och mineraler, är i riskzonen.

”Inte minst på grund av den ökade efterfrågan på litiumjon-batterier som förekommer i allt från smartphones och laptops till elektroniska fordon. För att tillverka dessa batterier krävs kobolt som bryts i gruvor där barn frekvent utnyttjas som arbetskraft”, heter det i pressmeddelandet.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies