1515
Annons

Rapportbolag i fokus bland dagens vinnare och förlorare

Efter att ha startat torsdagen med uppgångar handlas Stockholmsbörsen strax efter lunch kring 0,2 procent ner. Bland dagens vinnar- och förloraraktier återfinns flera rapporterande bolag.

Innehåll från Nevel ABAnnons

Nevel möjliggör ökad produktionskraft och minskade utsläpp

Stefan Johnsson, försäljningsdirektör på Nevel. En av Nevels produktionsanläggningar.
Stefan Johnsson, försäljningsdirektör på Nevel. En av Nevels produktionsanläggningar.

Volatila priser, fossila utsläpp och osäkerhet kring framtida kostnader och energiförsörjning får allt fler energiintensiva företag att söka lösningar i cirkulära energi- och ekonomisystem. Det är i linje med en hållbar utveckling där övergången från fossila bränslen till förnybar energi möjliggörs.

Energikris, miljölagstiftning och nya krav driver företag i riktning mot att bli koldioxidneutrala. Ett effektivt sätt att nå det målet är att överlåta energiproduktionen till en partner med expertkunskaper. På så sätt kan energiintensiva företag frigöra kapital, fokusera på kärnverksamheten och bli mer konkurrenskraftiga. Men Sverige ligger fortfarande långt efter andra länder när det gäller att outsourca sin energiproduktion.

– Här ser vi en stor tillväxtpotential. Industrins intresse för att välja bort olja och gas har ökat enormt i samband med energikrisen och klimatdebatten, säger Stefan Johnsson, försäljningsdirektör på Nevel. 

Nevel hjälper kunderna att bli energieffektiva och konkurrenskraftiga genom att skapa hållbara och kostnadseffektiva lösningar byggda på cirkulär ekonomi. Nevel tar samtliga kostnader för investeringar samt drift och underhåll. Bolaget administrerar även ansökningar för investeringsstöd och alla nödvändiga tillstånd. Resultatet blir en effektiv och pålitlig energileverans.

– Vi kan antingen förvärva och uppdatera kundens befintliga anläggning eller bygga en helt ny. Sedan levererar vi energi i den omfattning som behövs och när den behövs, säger Stefan Johnsson.

Nevels svenska industrikunder får för närvarande fossilfri energi till ett stabilt och förutsägbart pris. Svängningar i olje- och gaspriser påverkar inte leveransen alls. Nevel strävar efter en lokal bränsleförsörjning i så hög grad som möjligt. 

– Utöver att enbart leverera energi försöker vi hela tiden utnyttja spillvärme och andra restprodukter som uppstår i kundens egen produktion. Vi strävar alltid efter att bygga ett så hållbart och cirkulärt energisystem som möjligt. 

Nevel erbjuder även den mest sofistikerade digitala plattformen i branschen, där data från olika anläggningar sammanställs och jämförs. Utifrån detta tas beslut om exempelvis mängden bränsle, blandningen och syrgasnivån vilket också påverkar kostnader och utsläpp.

– I stället för att ha lokal övervakning på mindre anläggningar så kan vi styra och övervaka dem centralt.

Energins andel av de totala kostnaderna har för många industrier inte varit särskilt betydande tidigare. I dag har situationen förändrats radikalt och vissa företag måste antingen höja priserna eller minska produktionen. 

– Därför är det smart att dra nytta av de synergieffekter som uppstår tack vare de energianläggningar och nät vi driver. Företag bör betala för energin som en tjänst. Det är oftast billigare och definitivt smidigare.

Att ställa om till hållbarare produktion gynnar inte bara miljön utan också affärerna.

– Forskningen är tydlig. Hållbara företag har lojalare kunder och bättre företagskultur.

 

Om Nevel:

Nevel är ett infrastrukturföretag som erbjuder framtidssäkra industriella och kommunala lösningar. Nevel driver mer än 130 energiproduktionsanläggningar samt över 40 fjärrvärmenät. Företagets årliga omsättning är 100 miljoner euro. Nevel sysselsätter 150 experter i Sverige, Finland och Estland. Nevel ägs av Ardian, ett världsledande privatägt investeringshus med tillgångar på 100 miljarder USD under förvaltning eller rådgivning i Europa, Amerika och Asien.

 

Läs mer om Nevel och deras industriella infrastrukturlösningar! 

Läs mer om Nevel här!

 

Mer från Nevel AB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nevel AB och ej en artikel av Dagens industri

Nedåt på Stockholmsbörsen – nätbanker och H&M faller

Efter ett par urstarka dagar vände Stockholmsbörsen på onsdagen återigen nedåt. Vid lunchtid var Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index ned 1 procent medan storbolagsindexet OMXS30 backar 0,8 procent. 

Dagens vinnare: 

Molnkommunikationsbolaget Sinch rusar drygt 10 procent och är därmed på väg mot sin fjärde uppgångsdag i rad. I en färsk analys har Carnegie upprepat sin köprekommendation men skruvat ned sin riktkurs från 80 till 60 kronor per aktie. Förra torsdagen stod det klart att japanska Softbank sålt hela sitt innehav i Sinch till bolagets största ägare Neqst D2 samt bolagets tillförordnade vd och medgrundare Johan Hedberg. 

Det krisande flygbolaget SAS har nått överenskommelser med leasinggivare avseende ändrade villkor som innebär betydliga kostnadsbesparingar, enligt bolaget. Ändringarna kräver dock först godkännande från den amerikanska konkursdomstolen. Aktien stiger med 3,8 procent. 

Handelsbanken har höjt sin kortsiktiga rekommendation, på tre månaders sikt, för verkstadsbolaget Alfa Laval från sälj till behåll. Aktien stiger 0,6 procent. 

Dagens förlorare: 

Bland OMXS30-bolagen går modejätten H&M i täten för nedgången med ett tapp på 3,9 procent. På tisdagseftermiddagen stod det klart att ägarfamiljen Persson har köpt ytterligare 16 miljoner aktier i bolaget för drygt 1,6 miljarder kronor, vilket Di tidigare rapporterat om. 

De bägge nätbankerna Nordnet och Avanza meddelade på onsdagen att bolagen hade nettoutflöden under september vilka var första gången i år. Nordnet faller 7,3 procent medan Avanza backar 5,8 procent. 

Fatighetssektorn fortsätter årets utförslöpa med Nyfosa ned 5,4 procent, Balder 4 procent och Castellum ned 3,9 procent. 

Carnegie har enligt Bloomberg sänkt sin riktkurs för Garo från 155 till 105 kronor per aktie. Rekommendationen behåll upprepas. Aktien faller 8,7 procent till 97,5 kronor. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera