ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Rapport: Trumps tullar en stor belastning för solkraftsbranschen

Jobb i den amerikanska solenergiindustrin föll för andra året i rad på grund av de tullar som president Donald Trump infört mot sektorn, enligt en rapport från en branschorganisation.

Industrin förlorade 8.000 jobb under 2018, vilket motsvarar 3,2 procent efter att flera storskaliga projekt drabbats av tullbeskedet. Det är i tillägg till tappet 2017 på 9.000 jobb, skriver The Solar Foundation i rapporten National Solar Jobs Census. 

Arbetsstyrkan har trots det mer än fördubblats sedan 2010, och tillväxten väntas studsa tillbaka under 2019.

Det är en ”extremt positiv bild” som förmedlas i rapporten, menar Solar Foundations vd Andrea Luecke.

Tillväxtprognosen pekar på 7 procents tillväxt 2019 och enligt amerikanska myndigheten för arbetsmarknadsstatistik är solkraftsindustrin den mest snabbväxande yrkeskategorin fram till 2026.

Donald Trumps kampanj mot solpanelsimporten, som delvis skett till förmån för en satsningar på kolindustrin har inte haft den effekt presidenten önskat, menar vd:n.

Den största påverkan har förvisso skett i Kina, som tappat klart fler jobb i sektorn än i USA på grund av den utslagning som skett de senaste åren då massproduktionen kommit i gång och priserna blivit lägre. Uppsidan finns ändå kvar för solenergibranschen som helhet, inte hos de fossila bränsleslagen, menar Andrea Luecke.

”Jag tror inte direkt att folk tycker att Trumps planer på att återuppliva kolindustrin är det smartaste som tänkts. Till och med ledare i fossilenergibolag anser i dag att solkraften är konkurrensmässig och inser att förnybara energialternativ måste införlivas i affärsidén”, säger Andrea Luecke.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies