ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Rapport: Svag global bilförsäljning de närmaste åren

  • Foto: Grøtt, Vegard Wivestad, Gr tt, Vegard Wivestad

Den globala bilförsäljningen kommer att vara relativt svag de närmaste två åren. I år väntas försäljningen minska med 2 till 3 procent och för 2020-2021 väntas i stort sett ingen tillväxt, skriver S&P Global Ratings i en rapport.

"Försämrade globala ekonomiska förhållanden, handelskriget mellan USA och Kina och de höga utvecklingskostnaderna för biltillverkarna kommer att fortsätta dämpa försäljningen", säger S&P Global Ratings kreditanalytiker Vittoria Ferraris i en kommentar.

Enligt analysen väntas biltillverkarna också drabbas av eroderade marginaler, framför allt i massmarknadssegmentet, på grund av ökade kostnader för elektrifiering, uppkopplingsbarhet och system för självkörning. Faktorerna kommer att leda till högre bilpriser vilket ytterligare väntas skrämma bort köparna.

Specifikt för Kina räknar analysen med att bilförsäljningen minskar med mellan 7 och 9 procent i år. I USA väntas för 2019 en nedgång med 3 procent och i Europa väntas en försäljningsminskning på upp till 2 procent.

För 2020 och 2021 är S&P Global Ratings huvudscenario en tillväxt i bilförsäljningen på 0-1 procent.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer