ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor & valutor: Vändning efter ny tulloptimism

Tisdagen inleddes med dämpad riskaptit men slutade i börsuppgång, högre räntor, stigande olja och kraftigt svagare yen efter nya positiva signaler i handelskonflikten mellan USA och Kina.

Företrädare för USA och Kina hade telefonsamtal och kom överens om nya handelssamtal (via telefon) inom två veckor. 

Dessutom meddelade USA:s handelsrepresentant, USTR, att de skjuter på införandet av nya tullar på en rad varor till och med den 15 december. Det gäller bland annat tv-spelskonsoler, leksaker, mobiler och kläder och skor. 

Dessa tullar på 10 procent skulle han införts den 1 september. Samtidigt ska de helt undanta vissa varor från tullar på grund av hänsyn till hälsa och nationell säkerhet.

Europaräntorna var därmed vid stängning nära noll, medan italienska räntor sjunkit 5-8 punkter. Dollar/yen steg 1,5 procent till 106:90. 

Tidigare under tisdagen visade tyska ZEW-index, som speglar investerarnas förtroende, en nedgång till -44,1 i augusti från -15,6 i juli, under väntade -28,5 och det sämsta utfallet sedan slutet på 2011. Enligt ZEW tynger handelskonflikten, risken för konkurrensdevalvering och sannolikheten för en hård brexit sentimentet, vilket även väntas dämpa tysk industriproduktion och export. 

"ZEW-index har inte varit det viktigaste, men nu är alla mycket nervösa och tittar på alla möjliga former av data", sade Daniel Lenz på DZ Bank till Reuters.

Oxford Economics konstaterade att det svaga utfallet belyser den fortsatta osäkerhet som ligger över euroområdet, där sentimentsindikatorer hittills att någon återhämtning andra halvåret inte är att vänta.

"Den fortsatta försämringen i sentimentet, kombinerat med dämpade utfall i inflationen, kommer enligt vår syn att utlösa en policyrespons från ECB, som bör annonseras vid septembermötet", skrev Oxford Economics. 

USA-räntorna sjönk initialt men vände upp, främst i kortare löptider, efter högre KPI än väntat i juli. Inflationen steg till 1,8 procent från 1,6 procent (väntat 1,7) medan kärninflationen steg till 2,2 från 2,1 procent (väntat 2,1). 

Capital Economics skrev att det underliggande pristrycket kanske inte är så dämpat som antagits på många håll.

"Men givet att inkommande data fortsätter att försämras så kommer Fed sannolikt ändå att sänka räntan nästa månad", skrev de.

Uppgången kan främst hänföras till högre tjänstepriser, bland annat från boende, hälsovård och flygresor. Det kan vara ett tecken på att den starka arbetsmarknaden börjar utöva uppåttryck på de inhemska priserna. 

Räntorna fortsatte upp efter uppgifterna om senarelagda USA-tullar, och vid svensk stängning var den tvååriga statsobligationen upp 6 punkter till 1,64 procent medan tioåringen var upp 4 punkter till 1,68 procent. 

Räntegapet mellan dessa sjönk till knappt 2 punkter som lägst på tisdagen, innan det vände uppåt. En inverterad kurva har traditionellt setts som en pålitlig indikation om förestående recession.

Förväntningarna om att Federal Reserve ska sänka igen i september är fortsatt förankrade, men spekulationerna om en 50-punkterssänkning dämpades rejält efter KPI-utfall och tullarnyheter. 

En uppblossande oroshärd är Argentina. President Mauricio Macri förlorade i söndags primärvalen, där oppositionens främsta kandidat Alberto Fernandez vann med cirka 15 procentenheter, vilket ökar sannolikheten för att han även ska vinna presidentvalet i oktober.

Argentinas ekonomi har upplevt en relativ stabilitet sedan Mauricio Macri tillträdde 2015 men problemen har tilltagit det senaste året. Marknaden befarar att Alberto Fernandez, som bland annat vill omförhandla Argentinas IMF-lån på 57 miljarder dollar som godkändes förra året, ska bedriva en politik som åter ökar volatiliteten i landets ekonomi.

Marknaderna har därmed reagerat kraftigt, främst på måndagen, med börsfall och ränteuppgångar. Peson tappade som mest 25 procent, återhämtade sig sent på måndagen, men tappade åter  

I Kina satte centralbanken, PBOC, fixingen på 7:0326 i USD/CNY, något svagare än 7:0211 på måndagen men under väntade 7:0357 i Bloomberg News prognosenkät. 

Zhu Jun, chef för PBOC:s internationella avdelning, noterade att yuanen nu ligger på en lämplig nivå och att dess fluktuationer inte nödvändigtvis kommer att skapa oordnade kapitalflöden.

Kina har förmågan att navigera igenom alla scenarier skapade av USA:s beslut att utpeka Kina som valutamanipulatör, och Kina har förtroende för att yuanen kommer att vara en "stark valuta" på medellång sikt, sade Zhu Jun enligt Reuters.

Under eftermiddagen stärktes yuanen från 7:0650 till 7:0430 på tullnyheterna. Offshore-yuanen, CNH, stärktes nästan 1 procent till 7:0290. 

Brittiska jobbdata var överlag bättre än väntat men pundet gick i storts sidledes. Euron tappade något mot dollarn, medan den svenska kronan stärktes 3 öre mot dollarn och 6 öre mot euron under tisdagen.   

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer