ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Svag arbetslöshetsdata fick kronan på fall

  • Foto: tt

Euron tog ett skutt uppåt mot dollarn på torsdagsförmiddagen efter att PMI-utfall från euroländer för augusti överraskat på uppsidan. Snart vände dock euron nedåt igen, för att på nytt stärkas på eftermiddagen efter svag USA-statistik. Europeiska räntor steg överlag på torsdagen. Kronan tappade efter att arbetslösheten visat sig vara betydligt högre än väntat i juli.

Vid svensk stängning var den tyska tioåriga benchmarkräntan 3 punkter upp till -0,65 procent, från svensk stängning i går, medan den svenska tioåringen slutade 2 punkter högre på -0,30 procent.

Euroförstärkningen tog fart efter ett starkare PMI-utfall än väntat från Frankrike och fortsatte sedan efter att även Tysklands PMI kommit in lite högre än förväntningarna pekat mot. Strax efter klockan 10 vände dock euron åter nedåt, då euroområdets snabbestimat publicerats.

Snabbestimatet över euroområdets kombinerade inköpschefsindex (Composite PMI) steg till 51,8 i augusti, jämfört med 51,5 föregående månad, väntat var 51,2, enligt Reuters prognosenkät.

PMI för tillverkningsindustrin steg till 47,0 från 46,5, här väntades en nedgång till 46,2. PMI för tjänstesektorn steg till 53,4 från 53,2, även det över prognosen på 53,0.

Andrew Harker på IHS Markit som tar fram statistiken, sade i en kommentar att dynamiken i eurozonens ekonomi inte har ändrats mycket i augusti. Även om den övergripande expansionen tickade upp tittar vi fortfarande på en BNP-tillväxt på bara mellan 0,1 och 0,2 procent, baserat på PMI-data hittills för det tredje kvartalet.

"Bristen på en vändning från den senaste tidens ekonomiska avmattning har påverkat företagens förtroende, med sentimentet på sin lägsta nivå på över sex år", sade han och tillade att det verkar som att företagen har förberett sig på en varaktig svaghetsperiod och som ett resultat visar större motstånd mot att anställa mer personal.

Harker konstaterade att Frankrike var en ljuspunkt, men att samma inte kan sägas för Tyskland där risken kvarstår för att ekonomin kommer att ha fallit ner i en teknisk recession under tredje kvartalet.

Capital Economics noterade i en kommentar till statistiken att den lilla uppgången inte kommer att hindra ECB från att agera nästa månad.

"Vi räknar fortfarande med att ECB sänker sin depositränta med 10 punkter i september och annonserar en färsk runda med QE i oktober, men chansen att de kommer att annonsera båda åtgärderna i september har ökat", skrev Capital Economics.

Commerzbank tyckte att tjänstesektorn visar förvånande motståndskraft genom att fortsatt lyckas koppla loss från nedgången i tillverkningssektorn.

Enligt protokollet från ECB:s senaste räntemöte uttryckte ECB-rådet oro över att vissa bedömare tvivlar på deras kapacitet att återupprätta prisstabilitet. 

De var i stort sett eniga om att en nedåtriktad trend i inflationsförväntningarna utgör en källa till oro, och att inbromsningen i euroområdets ekonomi troligen kommer att bli mer utdragen än väntat.

Här hemma rapporterade SCB att den säsongsjusterade arbetslösheten oväntat steg till 7,1 procent i juli, från 6,7 procent i juni, väntat var en nedgång till 6,4 procent, enligt Infront datas prognos.

Antalet sysselsatta sjönk med 42.000 personer och enligt SCB var det tredje månaden i rad som sysselsättningen inte har visat någon ökning.

Analytiker överraskades av utfallet.

"Inte bra. Inte alls bra. Det är en sommarmånad och volatil data, men ändå. Räntesänkningar…?", skrev Nordeas chefanalytiker Torbjörn Isaksson.

Han tror att den svaga arbetslöshetsstatistiken kan komma att påverka de kommande löneförhandlingarna, och öka sannolikheten för ännu en treårsperiod med måttliga löneökningar.

Kollegan på Danske Bank, Michael Grahn fyllde på med "mycket dålig arbetsmarknadsdata för juli ute! Sysselsättningstillväxt och sysselsättningsnivåer kollapsar". 

Enligt Grahn kommer detta att bli en "STOR huvudvärk framöver för svensk ekonomi".

Knut Hallberg, Swedbank, noterade att statistiken är en negativ överraskning för Riksbanken och kommer att sätta press på dem inför det kommande penningpolitiska mötet.

Han lyfte fram att antalet arbetade timmar minskade drastiskt, vilket indikerar att BNP-tillväxten fortsatt kommer att bromsa in under tredje kvartalet, "kanske ner mot 1 procent eller lägre".

Finansminister Magdalena Andersson sade vid en pressträff på Harpsund att regeringen ser ett reformutrymme på cirka 25 miljarder kronor för 2020.

Regeringen reviderar ned sin BNP-prognos för både 2019 och 2020 till 1,4 procent, från tidigare 1,6 procent.

"Vi har haft kraftig medvind de senaste åren, men kan nu se att vinden mojnar och de orosmoln vi sett har tornat upp sig lite mer under sommaren", sade finansministern och lyfte bland annat fram handelskonflikten mellan USA och Kina, ökad risk för en avtalslös brexit och stökigt politiskt läge i flera europeiska länder.

Hon kommenterade också morgonens AKU-statistik från SCB och varnade för att dra för stora växlar på en enskild månad, dessutom en sommarmånad som kan vara "lite hoppig". Samtidigt tillade hon att det visar vikten av att hålla ögonen på utvecklingen på arbetsmarknaden framöver.

USA-räntorna steg och dollarn stärktes i spåren av Fed-protokollet på onsdagen, som inte visar på någon förutbestämd räntesänkningsbana, och visade på torsdagen små rörelser, med tioårsräntan 1 punkt högre på 1,59 procent från svensk stängning dagen före.

Sedan Feds förra möte i slutet av juli har förutsättningarna förändrats med Donald Trumps nya handelsåtgärder mot Kina i augusti och därför riktas blickarna nu mot vad Fed-chefen Jerome Powell kommer att säga i sitt anförande i Jackson Hole i morgon, fredag.

Fed-chefen i Kansas City, Esther George, sade på torsdagen att hon inte var redo att ställa sig bakom fler lättnader nu eftersom arbetsmarknaden fortfarande är stark.

Amerikansk statistik på eftermiddagen visade att antalet nyanmälda arbetslösa sjönk mer än väntat förra veckan, medan preliminär PMI från Markit kom in under förväntan både för tillverkningsindustrin och tjänstesektorn. Ledande indikatorer steg mer än väntat, +0,5 procent mot väntade +0,2 procent.

På valutamarknaden handlades euron vid svensk stängning kring 1,1083 mot dollarn, ned från 1,1099 samma tid i går, medan dollarn å sin sida var stabil mot yenen kring 106,4.

Kronan har på torsdagen försvagats med 3 öre till 10,72 mot euron och med 4 öre till 9,68 mot dollarn.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies