ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor & valutor: USA-räntorna fortsätter ned inför inflationssiffror

Amerikanska statspappersräntor har fortsatt ned under förmiddagen, dollarn har samtidigt handlats svagare mot euron och japanska yen. Europaräntorna visar små förändringar medan europeiska börser har fått en ljummen inledning på onsdagen och handlas söder om nollstrecket.

De svenska inflationsförväntningarna kom in något lägre i juni enligt Prosperas kvartalsvisa undersökning, som även inkluderar arbetsmarknadens parter.

Nordea skriver i ett kundbrev att det finns en generell "nedåttrend" för inflationsförväntningarna sedan slutet av förra året. Arbetsmarknadens parters inflationsförväntningar har även minskat vilket indikerar löneökningar under Riksbankens prognos.

USA-marknaderna börjar blicka fram mot nästa veckas FOMC-möte, och även om förväntningarna om snabba räntesänkningar har dämpats något med minskad handelsoro finns ändå förväntningar om att Fed kan komma att signalera att det finns gränser för "tålmodigheten".

I eftermiddag väntas USA-KPI för maj, klockan 14.30, som kan bli en av de sista viktiga datapunkterna inför nästa veckas räntebeslut. Kärninflationen väntas ligga kvar på 2,1 procent.

Asiatiska börser blev under morgonen något omskakade med framför allt en markerad nedgång i Hongkong efter fortsatta protester mot den förslagna utlämningslagen. 

På onsdagsmorgonen kom besked om att beslut om lagen, som skulle ha tagits på onsdagen, skjuts upp till ett icke specificerat senare datum på grund av de omfattande protesterna som eskalerat under förmiddagen.

Blackrock skriver även i sin "Weekly investment commentary" att några företag med stora logistikkedjor i Kina inte kommer vänta på nästa vändning i förhandlingarna mellan USA och Kina utan redan börjat vända sig till närliggande länder.

Handelsbanken ser även att sannolikheten för en "omfattande" överenskommelse tycks minskat, trots detta kan en mindre överenskommelse fortfarande vara på bordet vilket skulle minska trycket på yuanen avsevärt.

Japansk statistik på onsdagen visade att maskinorderingången oväntat steg för tredje månaden i rad i april. Orderingången steg 5,2 procent i april, klart bättre än den väntade nedgången med 0,8 procent, och det följer på +3,8 procent i mars och +1,8 procent i februari.

Capital Economics noterar att statistiken tyder på en fortsatt stigande investeringsnivå, men ekonomerna är skeptiska om uthålligheten givet att sentimentsindikatorerna för industrin har försvagats.

I Kina steg KPI-inflationen till 2,7 procent i maj från 2,5 procent i april, vilket var i linje med prognos. Uppgången berodde främst på att livsmedelsinflationen steg till den högsta nivån sedan januari 2012, 7,7 procent.  

Kinesiska banker förmedlade 1.180 miljarder yuan i nya lån under maj, upp från 1.020 månaden före, samtidigt som M2 ökade 8,5 procent under maj rapporterar Reuters.

Spanskt KPI som publicerades under onsdagen kom in enligt förväntningarna med en utveckling om +0,2 procent för månaden och +0,8 procent för året.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies