ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor & valutor: USA-räntor upp och något starkare krona

USA-räntorna fortsätter stiga i den europeiska handeln, med den tioåriga statsobligationen 3 punkter upp till 2,77 procent. 

USA-data på torsdagen kom in starkare än väntat och det finns viss ökad optimism om att handelsförhandlingarna mellan Kina och USA rör sig i rätt riktning. 

Wall Street Journal rapporterade att USA överväger lätta på Kinatullarna för att lugna marknaderna och för att ge Peking mer incitament till eftergifter i handelssamtalen, uppgifter som däremot dementerades av administrationen. 

Kinas vice premiärminister Liu He kommer till USA för fortsatta förhandlingar den 30-31 januari. 

Charles Evans, Fed-chef i Chicago och röstande i FOMC i år, sade i en intervju med Bloomberg TV att den amerikanska ekonomin utvecklas väl men att de är vid en bra punkt "för att pausa" i höjningarna och han är inte oroad över att inflationen ska stiga för snabbt.

De penningpolitiska förväntningarna har ändrats på senare tid. Feds mjukare signaler har inte gått någon förbi, där ledorden har varit flexibilitet och tålamod inför inkommande data och eventuell inbromsning. 

Men även förväntningarna på andra centralbanker har skiftat. Bedömare noterar för Reuters att penningmarknaden nu ser mindre än 50 procents sannolikhet för att ECB ska höja räntan i år, och bara 80 procents sannolikhet för en höjning från Bank of England.

"För att icke-dollarvalutor ska göra ytterligare framsteg från dessa nivåer så måste vi få se bevis för att andra centralbanker förbereder för att strama åt policyn", sade Manuel Oliveri på Credit Agricole till Reuters. 

Dollarn har stärkts till 109,50 mot yenen men tappat lite till över 1,14-nivån mot euron. 

I eftermiddag publiceras statistik över den amerikanska industriproduktionen i december och preliminärt Michiganindex för januari.

Sverige har till sist fått en ny regering då Stefan Löfven på fredagen släpptes fram som ny statsminister, där han leder en S/MP-regering med stöd av Centerpartiet och Liberalerna. 

Stefan Löfven sade vid en pressträff att uppgörelsen mellan de fyra partierna, som han själv benämner "januariavtalet", ska genomföras till fullo. Sverige får en handlingskraftig regering, baserad i mitten i svensk politik och som inte är beroende av Sverigedemokraterna, framhöll han.

Marknaden har fortsatt tagit regeringsbildningen med ro, och svenska räntor följer de tyska uppåt på fredagen, medan kronan stärkts något öre mot euro och dollar.  

Nordea konstaterar att den nya regeringen kommer att göra större förändringar i vårbudgeten än normalt för att korrigera den innevarande M/KD-budgeten. 

"Konsensus bland ekonomer är att finanspolitiken i år bara kommer att bli något mer expansiv än den nuvarande budgeten. Den närtida finanspolitiken bör därför inte vara någon mer betydande drivkraft för obligationsmarknaden i år", skriver Nordea.

På längre sikt kommer det finanspolitiska ramverket att ligga fast, med bland annat överskottsmål om 0,33 procent av BNP. Minskad beskattning på arbetskraft motverkas av högre miljöskatter vilket netto kan ge lite högre KPI-inflation.

Räntorna i euroområdets kärna handlas högre på fredagen medan börserna står på plus. Tyska räntor är 1-3 punkter upp medan italienska och spanska räntor sjunkit några punkter. 

Den brittiska detaljhandeln sjönk lite mer än väntat i december, samtidigt som novemberutfallet reviderades ned något. 

Brittiska räntor är 2-3 punkter upp medan pundet stärkts till 1,2940 mot dollarn. Jämfört med inledningen på veckan, och före parlamentets nej till Theresa Mays brexitavtal, är pundet därmed cirka 0,8 procent upp. 

Marknaden har till viss del tagit fäste på antagandet om att det klara avvisandet av avtalet skulle minska sannolikheten för en "hård" brexit, en brexit utan avtal.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies