ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor & valutor: Tyska räntor upp – pundet stärks

Räntorna i euroområdets kärna är svagt upp på tisdagen medan periferin sjunker något. Börserna står på plus. Dollarn har stärkts något mot yenen och gått sidledes mot euron, med dollarindex svagt upp.  

Marknaderna har fortsatta förväntningar om att Kina och USA ska landa i någon form av handelsavtal, men på måndagen rapporterade CNBC att Kina är pessimistiskt till ett handelsavtal. Telefonkontakter hålls men något datum för möte är inte satt. En sorts deadline är däremot de tullar som USA tänkt införa på kinesiska varor för cirka 160 miljarder dollar den 15 december.  

Bristen på tydliga besked oroar en del investerare.

”Ju längre vi håller på, desto mer oro kommer att framkomma. Realiteten är att klockan tickar”, säger Michael McCarthy på CMC Markets till Reuters.

USA-räntorna stiger något i Europahandeln, med den tioåriga statsobligationen 2 punkter upp till 1,82 procent. 

På onsdagen publiceras protokollet från det senaste FOMC-mötet, då räntan sänktes för tredje gången i år.

Jerome Powell och Donald Trump träffades i Vita huset på måndagsmorgonen och diskuterade ekonomin, tillväxt, arbetsmarknaden och inflationen. 

Enligt ett uttalande från Fed var Jerome Powells kommentarer vid mötet i linje med hans uttalanden vid det utfrågningen i kongressen förra veckan.

Donald Trump skrev på Twitter måndagen att det var ett bra möte som berörde många ämnen, och han återkom senare med att räntorna i USA är för höga relativt andra länder.

”Faktum är att våra räntor bör vara lägre än alla andras (vi är USA). En för stark dollar skadar industrin och tillväxten”, skrev han.

Pundet har planat ut på 1,2950 mot dollarn efter att ha stärkts under måndagen. 

Tories har medvind i opinionen, och Boris Johnson och Jeremy Corbyn möts i en debatt på ITV kl 21 svensk tid på tisdagen. Yougov kommer att göra en snabbenkät efteråt.

Valentin Marinov på Credit Agricole noterade att inverkan av debatten på opinionen kommer att granskas noga för bevis på om Tories ledning över Labour ökar eller krymper. 

”Pundet kommer att fortsätta att gynnas av mer indikationer om att stödet för de konservativa växer”, skrev han enligt Bloomberg News. 

Han tillade att ett tydligt genombrott över 1,30-nivån inte är sannolikt med hänvisning till opinionsmätningarnas dåliga ”track record”. 

Australiendollarn tappade initialt på tisdagen efter ett centralbanksprotokoll, men har därefter återhämtat hela rörelsen. Centralbanken, RBA, lämnade räntan oförändrad den 5 november men övervägde att sänka. 

”Det finns saker som talar för att sänka räntan vid detta möte”, noterade direktionen, men valde att inte sänka för att fortsätt granska effekterna av de tidigare tre sänkningarna i år. Bland annat har hushållens konsumtion och förtroende inte reagerat särskilt mycket på sänkningarna, som också kan ha negativa effekter. Det har dock hållit trycket nere på valutan. 

”Det tycks nu som om de neddragna förväntningarna om en sänkning från RBA inför novembermötet kan ha varit lite för tidigt väckta”, sade Terence Wu på OCBC till Bloomberg News. 

Den 13 november höll Nya Zeelands centralbank oväntat räntan oförändrad, efter två tidigare sänkningar i år. 

Svenska räntor är svagt upp, medan kronan stärkts 2-3 öre mot dollarn och euron. Jämfört med noteringarna vid stängning på måndagen är däremot rörelserna små.

Svenska data på tisdagen visade på stigande bopriser men dämpat bostadsbyggande.

Enligt Valueguards HOX-index sjönk bostadspriserna i Sverige 0,1 procent i oktober jämfört med föregående månad, vilket säsongsrensat gav en uppgång med 1,1 procent. 

Säsongsrensat steg priserna på bostadsrätter 0,8 procent, medan villapriserna steg 1,1 procent.

Analytiker såg det som ännu en stark månad.

”Särskilt priserna på bostadsrätter har fått visst momentum de senaste sex månaderna. Hushållen är mer optimistiska om bostadspriserna, troligen beroende på ett minskande utbud och låga långräntor”, skrev Nordeas seniorekonom Susanne Spector i en kommentar.

Dämpad konjunktur och stigande arbetslöshet kan däremot ge nedåtrisk för prognoserna framöver. 

SCB rapporterade att det under tredje kvartalet påbörjades byggande av 9.750 nya bostadslägenheter, en nedgång med 12 procent i årstakt. 

Enligt Olle Holmgren på SEB såg det som lite svagare än väntat, men tidigare kvartal har justerats upp. 

”Man börjar också kunna skönja att fallet i bostadsbyggandet stannar upp. Även om det inte betyder så mycket för BNP nu, kan det vara viktigt för utsikterna 2020 och 2021. Det har kommit en hel del dålig statistik om svensk tillväxt på senare tid, men bostadsbyggandet hör till det som börjar se lite bättre ut”, sade han.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer