ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor & valutor: Tyska räntor stiger – euron ligger still

Räntorna i Europas kärna handlas 1-2 punkter upp på tisdagen medan periferin sjunker något. Börserna är upp och dollarn har stärkts något överlag. 

Kina sänker som väntat sitt tillväxtmål till 6,0-6,5 procent för 2019, jämfört med "omkring 6,5 procent" föregående år. Samtidigt aviserades stimulanser via stora sänkningar av skatter av avgifter för totalt 2.000 miljarder yuan.

BNP-målet presenterades av premiärminister Li Keqiang i samband med att Nationella Folkkongressen inledde sitt möte. 

Li varnade för en "tuff ekonomisk kamp framöver", då miljön för Kinas ekonomiska utveckling är mer utmanande än tidigare. 

 Bedömare noterade att ett tillväxtintervall ger de policyansvarig mer handlingsutrymme, men att stimulanserna pekar mot oro för tillväxtutsikterna. 

"Om man inte är sjuk så tar man inte så många mediciner på en gång. Det innebär att motvindarna inte har försvunnit, de finns kvar", sade Iris Pang på ING till Reuters.

Tisdagen bjuder på en rad tjänste-PMI (och därmed även kombinerade PMI). Kombinerade PMI för Japan sjönk till 50,7 från 50,9, medan Caixins kombinerade PMI för Kina också sjönk till 50,7 från 50,9. 

Euroområdets sammanvägda index steg till definitiva 51,9 i februari, upp från 51,0 föregående månad och högre än preliminära 51,4. Tjänste-PMI steg till 52,8 medan industri-PMI ligger under 50-strecket.

Chris Williamson, chefekonom på IHS Markit, konstaterade att februari-PMI stigit delvis till följd av avtagande engångsfaktorer som protesterna i Frankrike och nya utsläppsregler i bilindustrin. 

"Undersökningen var dock fortsatt dämpad då andra motvindar i högre grad tynger aktiviteten. Dessa inkluderar bland annat avtagande global tillväxt, stigande geopolitisk oro, handelskrig, brexit och stramare finansiella förhållanden", sade han.

EMU-detaljhandeln steg mer än väntat i årstakt i december. Euron har i stort gått sidledes med handel runt 1,1330 mot dollarn med avvaktan inför ECB-rådsmötet på torsdag.

ECB-chefen Mario Draghi sade vid förra mötet i januari att "ihållande osäkerheter" tynger sentimentet och riskerna mot utsikterna har "rört sig mot nedsidan".

Oxford Economics skriver att ECB väntas introducera nya långa lån, men till inte lika förmånliga villkor som tidigare TLTRO. Det kan stötta svagare banker och är ett enkelt sätt att dämpa nedåtriskerna från ökad osäkerhet. 

De väntar sig inte någon ytterligare policyrespons nu.  

"ECB-rådet kommer troligen att invänta mer klarhet om hur ett antal riskfaktorer utvecklar sig och om ekonomin studsar tillbaka under kommande månader", skriver de.

Mario Draghi väntas betona att de har en rad policyverktyg vid behov och att de noga bevakar den dämpade trenden i kärninflationen, som varit en besvikelse. 

"Vi tror att en justering av ECB:s framåtblickande guidning om räntan kommer att vara nästa avvägda policysteg, om den svaga tillväxten håller i sig, men ett beslut om detta kommer troligen att dröja till andra halvan i år", skriver Oxford Economics. 

USA-räntorna sjönk sent på måndagen men har vänt uppåt på tisdagen, om än att de netto är fortsatt lägre. 

Pundet stärktes på måndagen och har därefter gått sidledes, och inget är nytt under brexitsolen. 

Mays förhandlare Geoffrey Cox och Stephen Barclay är i Bryssel för nya samtal. Brittiska tjänste-PMI visade däremot en oväntad uppgång i februari efter att PMI för industrin och byggsektorn försämrats. 

Kronan har stärkts några ören under förmiddagen och är därmed åter nära nivåerna från svensk stängning på måndagen. 

Vice riksbankschef Cecilia Skingsley sade till journalister att hon har svårt att förstå den senaste tidens kronförsvagning.

"Vi har en avmattning i svensk ekonomi, men den går ungefär i linje med vad Riksbanken prognosticerat. Jag har inte sett något i de senaste inkomna data som rubbar min bild när det gäller Sveriges ekonomiska utveckling", sade hon.

Det tar kronförsvagningen med sig in i den penningpolitiska bedömning i den mån den påverkar inflationen och inflationsutsikterna. 

Vad gäller inflationen noterade hon att januariutfallet var svagare än väntat men att underliggande mått visat en mer stabil bild. 

Hon noterade också att det oväntat starka BNP-utfallet för fjärde kvartalet indikerar att svensk ekonomi utvecklas starkt och att resursutnyttjandet är högt.

SCB rapporterade en del utfallsdata för januari. Produktionsvärdet i hela näringslivet sjönk 0,7 procent under måndagen och steg 2,1 procent i årstakt. Industrin ökade 3,4 procent, tjänstesektorn 1,7 procent och byggsektorn 0,2 procent. 

Nordea noterade att fem månader med uppgång (m/m) fick ett slut och att årstakten sjönk tillbaka rejält (från plus 5,0 i december). Produktionen i privat sektor har planat ut de senaste månaderna. Bygg steg, men troligen bara temporärt, medan industrins hålls uppe bättre än antagit. 

BNP fjärde kvartalet fick stöd av exporten medan den inhemska efterfrågan var svagare än väntat. 

"Den tröga utvecklingen för privata tjänster är en indikation om att den inhemska ekonomin fortsätter att visa en dämpad tillväxt i början av året, vilket är en källa till oro för Riksbanken", skriver Nordea.

Industrins totala orderingång sjönk 2,5 procent i januari från månaden före och sjönk 0,5 procent i årstakt. Exportorderingången föll 3,6 procent under månaden.

Silf-Swedbanks tjänste-PMI visad en uppgång till 55,9 från 54,2, med en bred uppgång i delarna. Efter att även industrin stigit drevs de kombinerade upp till 54,9. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer