ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor & valutor: Svenska kronan tappar rejält

Svenska statspappersräntor handlades ned under fredagen, kronan gav tillbaka landvinningar som togs efter Fedchefen i New York, John Williams, kommentarer under torsdagskvällen.

Williams talade om behovet för centralbanker att agera snabbt vid tecken på svaghet i en lågräntemiljö.

"När du har begränsad stimulans att tillgå är det värt att agera snabbt och sänka styrräntor vid första tecken på ekonomiskt trångmål", sade han.

John Williams sade också att investerare nu börjar betrakta den låga inflationen som "det nya normala".

I en frågestund efter anförandet sade John Williams att de låga inflationsförväntningarna är "något oroande givet den annars starka amerikanska ekonomin".

"Min oro är att inflationsförväntningarna kan förankras för lågt, och vi kanske ser det, har sett det i andra länder", sade han.

New York Fed gick senare ut med ett ovanligt klarläggande om att John Williams tal var av akademisk art och inte någon signal inför kommande FOMC-möte, den 30-31 juli.

Förväntningarna om snabba Fedsänkningar fick ändå ytterligare stöd av kommentarer från vice Fedchefen Richard Clarida, som i en intervju med Fox News sade att penningpolitiska beslutsfattare inte bör vänta till dess ekonomin uppenbart har försvagats innan man sänker räntan för att "hålla ekonomin på rätt köl".

Han påpekade att USA-ekonomin är "på ett bra ställe", men den senaste tidens globala data har varit en besvikelse på nedsidan.

"Desinflationstrycket, om något, är mer intensivt än jag trodde för bara sex veckor sedan", sade han.

Danske Bank skrev i ett marknadsbrev att de anser Fedledarnas kommentarer var mycket uppseendeväckande mot bakgrund av Feds tidigare försök att begränsa marknadsförväntningarna på en 50 punkters sänkning.

"Vi vet att Fed historiskt inte önskat överraska marknaden vid mötena, vilket lämnar kommande FOMC-kommentarer mycket betydelsefulla", skrev Kristoffer Kjær Lomholt, senior analytiker vid Danske Bank.

Banken kvarhåller dock sin syn att en sänkning 25 punkter är att förvänta vid mötet, och sedan ytterligare 50 punkter resterande del av året.

Financial Times noterade att marknaden före talet prissatte cirka 40 procents sannolikhet för en sänkning med 50 punkter den 31 juli, efter talet ökade sannolikheten till 66 procent. Marknaden tog dock till sig av New York Feds uttalande gällande anmärkningarna och prissättningen föll tillbaka till en 45 procentig sådan, enligt Bloombergs "Fed Watch tool".

Michiganindexet för juli visade att amerikanska konsumentförtroendet steg till 98,4 i juli jämfört med 98,2 i juni. De femåriga inflationsförväntningarna steg även 0,3 procentenheter till 2,6 från juniutfallet.

Amerikanska statspappersräntor handlades under fredagen ned 2 punkter på två årig löptid och 1 på tioårig, sedan torsdagens svenska stängning.

Angela Merkel, Tysklands förbundskansler, talade på förmiddagen att man kan komma att stimulera ekonomin med hjälp av en mer aktiv finanspolitik, nu när den exporttunga Tyska ekonomin börjat avmattas.

Hon tillade dock att hon fortfarande anser att en balanserad budget är rätt väg att gå för Tyskland, detta mot bakgrund av demografin i landet samt att framtida generationer inte skall bli "överbelastade" med skuld.

Tyska statsobligationsräntor handlades under fredagen ned 1-2 punkter, tillsammans med de svenska som sjönk 2 punkter i tvåårig löptid och 1 på tioårig jämfört med torsdagens svenska stängning. Kronan försvagades under fredagen mot både dollarn, med 1 öre, och euron där deprecieringen uppgick till 2 öre sedan torsdagens svenska stängning. TCW steg till 142,92 från 142,51

Data från Japan på fredagsmorgonen visade att kärninflationen, KPI exklusive färska livsmedel, sjönk till 0,6 procent i juni från 0,8 procent i maj. Nedgången var visserligen väntad, men nivån var samtidigt den lägsta sedan i juli 2017 vilket sannolikt tänder åtminstone gula varningssignaler hos Bank of Japan.

"Den globala ekonomin försvagas och energipriser är fallande, samtidigt är Japans lönetryck fortfarande dämpat. Konsument inflationen har inte stigit likt BOJ:s eget scenario", sade Hiroaki Mutou, chefekonom vid Tokai Tokyo Research Institute, till Reuters.

"När Fed förväntas sänka i juli, tror jag BOJ måste agera, eftersom de är oroade över yen rörelserna."

Senare under fredagen skall Fedchefen i St Louis, James Bullard, tala om framtidens monetära och finansiella system. Klockan 22.30 kommer också Fedchefen i Boston, Eric Rosengren delta i en paneldiskussion med bland annat BOJ-chefen Haruhiko Kuroda.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer