ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor & valutor: Stärkt krona efter KPI-data för juni

Kronan stärktes gradvis under dagen, som inleddes med ett inflationsutfall som var väl i linje med förväntningarna. 

Dollarn tappade under dagen och europaräntor steg. Börserna var överlag upp, men Stockholm sjönk.

Både KPI och KPIF sjönk 0,1 procent i juni jämfört med föregående månad, precis som väntat.

KPIF-inflationen uppgick till 1,7 procent och KPI-inflationen var 1,8 procent. KPI-inflationen var därmed 0,1 procentenhet lägre än väntat medan KPIF-inflationen kom in precis i linje med Infront Datas prognosenkät.

KPIF-inflationen exklusive energi var 1,9 procent i juni, jämfört med 1,7 procent i maj. Enligt Infront Datas enkät väntades 1,8 procent, Riksbankens prognosbana pekade mot 1,8.

SCB noterar att lägre priser på kläder och el bidrog med 0,3 respektive 0,2 procentenheter till månadsförändringen. Nedgången motverkades av högre priser på paketresor och utrikes flygresor, som påverkade KPI uppåt med 0,3 respektive 0,1 procentenhet.

Handelsbankens seniorekonom Johan Löf skrev i en kommentar att torsdagens utfall var starten på en längre nedgång i KPIF-inflationen som kommer vara under resten av 2019. Men han noterar att den underliggande inflationen fortsatt är hälsosam.

Nordeas Torbjörn Isaksson och Inge Klaver skriver i en kommentar att Riksbanken är för optimistisk om inflationen och tillväxten under kommande månader, och tror att KPIF kommer närma sig 1,0 procent till september.

"Det här är en av anledningarna till att vi inte tror Riksbanken höjer i år eller nästa år, och även ser en sannolikhet att lättnader annonseras vid något tillfälle senare i år", skriver banken.

Vid svensk stängning handlades kronan kring 10,5624 mot euron, 4 öre starkare jämfört med onsdagens svenska stängning. Mot dollarn har den stärkts 4 öre till 9,3828. Svenska räntor var i likhet med övriga Europa något högre med tioåringen upp 3 punkter till 0,10 procent.

Dollarn tappade under dagen, men tog igen en del av det under eftermiddagen, efter att representanthusets utskott för finansiella tjänster på onsdagen frågat ut Jerome Powell.

Powell pekade på bred global svaghet som gjorde utsikterna för den amerikanska ekonomin otydliga samtidigt som det fanns osäkerhet kring effekterna av handelskonflikter, i synnerhet den mellan USA och Kina.

Marknadens förväntningar på Fed påverkades inte nämnvärt av anförandet och enligt CME Groups FedWatch-tool är en sänkning med 25 punkter vid mötet senare i juli fortsatt fullt inprisad medan sannolikheten för en sänkning med 50 punkter låg på knappt 25 procent vid svensk stängning, efter att ha legat kring 30 procent under förmiddagen.

"När vi får en 25-punkters sänkning, vilket marknaden räknar med, kommer Powell behålla alla alternativ på bordet, det betyder att dollarns utsikter är osäkra", sade Manuel Oliveri, valutastrateg vid Credit Agricole, till Reuters.

Om Fedprotokollet som släpptes på onsdagskvällen skriver Nordea att det tyder på det mest duvaktiga sentimentet bland ledamöterna sedan 2009.

Amerikansk inflation för juni kom in starkare än väntat på torsdagen. I månadstakt steg KPI 0,1 procent, mot väntat oförändrat, och kärninflationen med 0,3 procent, mot väntade 0,2. 

KPI-inflationen var 1,6 procent, i linje med förväntningarna medan kärninflationen var 2,1 procent, något högre än väntade 2,0 procent. 

Andrew Hunter, senior USA-ekonom vid Capital Economics, skrev i en kommentar den starkare kärninflationen inte kommer hindra Fed från att sänka räntan senare i juli, och att han tvivlar på att styrkan kommer visa sig uthållig.

Av ECB-protokollet från junimötet framgick att rådet var enigt i planen att göra sig redo att erbjuda mer stimulanser för euroområdets ekonomi, samtidigt som det rådde delade meningar om vilka verktyg som skulle användas.

Det rådde samsyn om att det i ljuset av den förhöjda osäkerheten som sannolikt kommer att fortsätta framöver, bör rådet vara redo att lätta penningpolitiken genom att anpassa alla instrument.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer