ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor & valutor: Stärkning för euron efter IFO-uppgång

Tyska räntor inledde måndagen uppåt och euron stärktes en aning på efter att tyska IFO-index överraskat positivt. På eftermiddagen gröptes dock uppgångarna ur, medan övriga europeiska räntor var blandade. Pundet stärktes något och även kronan blev starkare.

Vid svensk stängning var den tyska tioårsräntan 1 punkt upp på minus 0,02 procent, från svensk stängning i fredags, medan den svenska motsvarigheten slutade 2 punkter högre på 0,38 procent.

Tyska IFO-index över klimatet inom näringslivet i Tyskland steg oväntat till 99,6 i mars, från uppreviderade 98,7 föregående månad. Väntat var ett index på 98,5, enligt Reuters.

Både index över det aktuella läget och index över förväntningarna om framtiden steg, men en IFO-ekonom sade att brexit var en börda för tysk industri och att den globala ekonomin inte ger något stöd åt landets ekonomi. IFO-utfallet indikerar en BNP-tillväxt på 0,6 procent i år enligt ekonomen, rapporterade Reuters. 

Efter fredagens mycket svaga tyska PMI-utfall fanns en oro för att även IFO-index skulle överraska på nedsidan, men så blev alltså inte fallet.

Capital Economics skrev i en kommentar att utfallet var en lättnad efter fredagen industri-PMI.

”Men det tyder inte på att Tysklands ekonomi är ute ur skogen. Till att börja med sjönk faktiskt tillverkningskomponenten i undersökningen (från 9,1 till 6,6), vilket tyder på att recessionen i den sektorn fortfarande kan förvärras”, skrev de och tillade att statistiken inte ändrar deras syn att Tyskland ”sannolikt kommer att flirta med recession under hela 2019”.

De sänkte nyligen sin bedömning över den tyska BNP-tillväxten i år till endast 0,8 procent.

Nordeas chefsstrateg Jan von Gerich noterade också att tillverkningskomponenten sjönk, och att detta håller riskerna tydligt på nedsidan för hela ekonomin.

Samtidigt tyckte han att IFO-utfallet ifrågasätter det väldigt negativa budskapet från PMI förra veckan.

”ECB kommer inte att gå in i panikläge just nu, men kommer minst att sockra villkoren i sina kommande likviditetsoperationer”, skrev Nordea-ekonomen.

Han manade till eftertanke och att vänta på mer data för att se huruvida uppgången är en engångsföreteelse eller har mer att ge.

Von Gerich såg den betydande uppgången i IFO-förväntningarna i tjänstesektorn som ”speciellt välkommen”, eftersom utvecklingen tidigare månader antytt att svagheten i tillverkningssektorn hade spridit sig till tjänstesektorn, och med den till ekonomin i stort.

ECB-rådsledamoten Ardo Hansson sade i en intervju med MNI att avmattningen i eurozonen kan komma att fortsätta på medellång sikt och att ECB kan återstarta QE i händelse av en stor chock.

I fokus på måndagen stod också fortsatt brexit, där nya turer väntar under veckan.

Premiärministern Theresa May står inför ökat tryck att avgå men får än så länge stöd av nyckelministrar, samtidigt som det varit omfattande demonstrationer i helgen som krävt en ny folkomröstning. 

Efter ett regeringsmöte på måndagen sade Mays talesperson James Slack att May bara kommer att lägga fram sitt brexitavtal i parlamentet en tredje gång om det kan vinna.

Slack sade att regeringens inställning är att den under de två veckorna efter EU-toppmötet kommer att underlätta en process där en majoritetsinställning kan hittas.

Talespersonen sade att frågan om premiärministerns framtid inte kom upp på mötet och att hon inte tror på att dra tillbaka artikel 50. Det fanns i stället en verklig beslutsamhet om att hitta en väg till att säkra ett avtal och att hedra beslutet i folkomröstningen, sade han.

Tidigare på måndagen rapporterade en reporter på ITV att May först efter en tredje omröstning, som kan komma på tisdag, kan överväga ”indikativa omröstningar” om vad parlamentet vill se för en väg framåt ur dödläget. Enligt tv-kanalen lovade May vid ett möte med interna kritiker på söndagen att hon avgår förutsatt att hennes brexitavtal röstas igenom.

Handelsminister Liam Fox sade på måndagsförmiddagen att gapet mellan parlamentet och folket är större än någonsin och han undrade om det är något som parlamentet kan enas om. 

Han sade att hans kollegor måste fokusera på vad de verkliga alternativen till Mays förslag är och att känslan i underhuset just nu är att stoppa en avtalslös brexit, även om det betyder att det inte blir någon brexit alls.

Hans eget förslag är att lämna med ett avtal, men utan om det är absolut nödvändigt, rapporterar Reuters.

EU-källor uppgav för Nyhetsbyrån Direkt att de 27 kvarvarande EU-länderna och deras företag är väl förberedda för att Storbritannien lämnar EU utan avtal.

”Risken för scenariot 'no deal' blir allt mer sannolikt. EU-toppmötet i förra veckan uppmanade alla parter att vara förberedda”, sade en EU-källa.

På eftermiddagen meddelade såväl Arlene Foster, partiledare för regeringens nordirländska stödparti DUP och oppositionspartiet Labours partiledare Jeremyn Corbyn att de inte kommer att stödja en tredje omröstning av Mays brexitavtal.

USA-räntorna steg också på förmiddagen men vände nedåt på eftermiddagen, med tioårsräntan oförändrad på 2,44 procent, mätt från svensk stängning i fredags.

De Fed-ledamöter som varit ute och talat i helgen har fortsatt noterat ett bra läge för den amerikanska ekonomin men också att det nu är rätt att vara avvaktande i agerandet.

Vid FOMC-mötet i förra veckan försvann de två höjningar i år som tidigare funnits i medianen i räntebanan.  

Fed-chefen i Chicago, Charles Evans, såg det som förståeligt att marknaderna är nervösa för avkastningskurvans utseende, men framhöll att långräntorna sjunkit under en lång tid. En del beror på strukturella förändringar med lägre tillväxt och lägre realräntor. 

”I denna miljö är det sannolikt mer naturligt att avkastningskurvan är något flackare än den varit historiskt”, sade han i Hongkong på måndagen enligt Reuters.

Han ser ändå goda fundamenta och en tillväxt på cirka 2 procent. Men dämpad inflation gör att en räntehöjning troligen inte kommer förrän nästa år.

Fed-chefen i Philadelphia, Patrick Harker, talade i London och sade att han "som mest" ser en räntehöjning i år.

”Min nuvarande syn är att, som mest, en räntehöjning i år och en 2020 är lämpligt, och min hållning kommer att styras av data som kommer in”, sade Harker, som tillade att han fortsätter att vara ”i vänta-och-se-läge”.

Även förra Fed-chefen, Janet Yellen talade, i Hongkong, där hon bland annat sade att hon inte ser en inverterad räntekurva som en signal om recession.

På valutamarknaden handlades euron vid svensk stängning kring 1,1330 mot dollarn (1,1278), medan dollarn i sin tur tappade till runt 110 mot yenen från 111 i fredags.

Pundet stärktes cirka 0,1 procent mot dollarn, efter en del svängningar under förmiddagen.

Kronan blev på måndagen 4 öre starkare till 10,45 mot euron och 8 öre starkare till 9,22 mot dollarn.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies