ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor & valutor: Stabila europeiska räntor inför Powells tal

Europeiska statspappersräntor handlades stabilt från måndagens stängning där tyska tvååringen var oförändrad och tioåringen föll med 3 punkter. Euron handlades under tisdagen svagt mot dollarn men återtog mark under eftermiddagen.

På morgonen publicerades producentprisstatistik från SCB, som visade att PPI var oförändrat för maj, jämfört med månaden före och steg 3,5 procent i årstakt. Konsumtionsvaror steg 0,7 procent, jämfört med april.

Svenska tvååriga statsobligationsräntan handlades ner 1 punkt och tioåringen handlades ner 2 sedan måndagens stängning. Kronan stärktes 6 öre mot euron och 5 mot dollarn. TCW handlades till 142,82 från 143,57.

Under tisdagen handlade mycket om väntan på Fed-chefen Jerome Powell som under kvällen talar på temat "ekonomiska utsikter och en penningpolitisk översikt".

Swedbank skrev i ett marknadsbrev att de senaste signalerna från Fed varit mjuka även om Powell tonat ner behovet av en "skyndsam" räntesänkning. Att fokusera på är ytterligare information om inflations- och ränteutveckling samt synen på ekonomin, fortsatte Swedbank.

Amerikanska statspappersräntor handlades under tisdagen ner 4 punkter på den tvååriga löptiden och 5 punkter på den tioåriga sedan måndagens stängning.

Huspriserna i 20 storstadsområden runt om i USA steg 2,5 procent i april jämfört med samma månad 2018, enligt S&P Corelogic Case-Shillers index, enligt Reuters enkätundersökning förväntade sig bedömare en ökning på 2,6 procent.

En annan datapunkt rörande amerikanska huspriser kom från Federal Housing Finance Agency, och visade att amerikanska bostadspriser steg 0,4 procent i april, jämfört med föregående månad.

Hushållenskonfidensindikator för amerikanska hushåll för juni månad sjönk till 121,5 från 131,3 i juni månad, ett fall från höga nivåer, men den lägsta noteringen sedan september 2017, enligt Bloomberg News.

USA:s president Donald Trump meddelade sent på måndagen att han inför sanktioner mot Irans högste ledare, Ayatollah Ali Khamenei, och åtta seniora militära befälhavare.

Trump sade till reportrar på måndagskvällen att straffet kommer att hindra Khamenei och hans administration tillgång till finansiella resurser.

"En permanent stängning av den diplomatiska vägen med den amerikanska regeringen", skall utrikesministeriets talesperson, Abbas Mousavi ha replikerat, enligt Bloomberg News.

Boris Schlossberg vid BK Asset Managment skriver i ett marknadsbrev att senaste tidens spänningar kommer sätta ytterligare tryck på G20-mötet i Osaka, där Iran flaggat upp som ytterligare en central punkt tillsammans med den pågående USA-Kina konflikten.

"Feds lättnadsförsök kanske inte kommer räcka för aktiemarknaden den här gången om inte de två konflikterna löser sig", skrev Schlossberg.

Beträffande det pågående handelskriget med Kina uppgav Bloomberg News att USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer talade i telefon med Kinas vice premiärminister Liu He på måndagen. Kinas representant från utrikesministeriet Geng Shuang uppgav under morgonen att landet ifråga förbereder sig för mötet, men att det inte fanns något att tillägga gällande telefonsamtalet från Lighthizer, skrev Bloomberg News.

Capital Economics skriver att tarifferna påverkat Kinesiskexport till USA mycket de senaste månaderna, samtidigt som de varorna som inte påverkats ännu av tarifferna haft samma ökningstakt av exporterna som mot resten av världen. Om inte länderna når en resolution sinsemellan är de opåverkade varorna de nästa i skottgluggen för adderade tariffer.

CPB:s World Trade Monitor, visade att den globala handeln minskade 0,7 procent i april jämfört med mars. CBP flaggar dock för stor volatilitet i månadsutfallen och att man därför bör titta på ett tremånaderssnitt av utfallen, detta snitt var -0,2 procent i april.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies