ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor & valutor: Små rörelser i Europa

Europaräntorna sjunker svagt i tisdagens förmiddagshandel samtidigt som euron är stabil mot dollarn.

Oro över det ekonomiska läget i Kina fortsätter att leda investerare till vad som ses som säkrare tillgångar.

Bloomberg News hänvisar till uppgifter från den kinesiska statliga nyhetsbyrån Xinhua om att Kinas president Xi Jinping varnat partiet om "allvarliga faror" då riskerna ökar.

Han betonade vid ett ovanligt möte, ett slags "seminarium", med landets främsta ledare behovet om att upprätthålla politisk stabilitet. Detta ses som ett tecken på att partiet är allt mer oroat över de sociala effekterna av en långsammare ekonomisk tillväxt. Enligt Xi behövs större ansträngningar för att "hindra och lösa stora risker".

Vid 10-tiden är den tyska tioårsräntan ned 1 punkt till 0,25 procent, medan den svenska motsvarigheten är ned lika mycket till 0,46 procent.

Under förmiddagen väntar brittiska arbetslöshetsstatistik och tyska ZEW-index, som efter en svag utveckling under hösten oväntat vände uppåt i december. Index, som mäter sentimentet bland uppemot 300 finansexperter, steg i december till -17,5 från -24,1 i november.

Nu i januari väntas en nedgång till -18,4, enligt Reuters enkät bland analytiker.

Tidigare på morgonen släppte SEB en ny konjunkturprognos där de skriver att tillväxtutsikterna i Sverige har mörknat med oroande signaler från såväl inhemsk ekonomi som exportsektorn. Därmed försvagas de krafter som kan kompensera för det fall i bostadsbyggandet som nu är på väg. En expansiv politik ger ändå visst stöd och 2020 växlar ekonomin upp igen.

Enligt SEB:s prognos väntas Sveriges BNP öka 1,6 procent i år och 1,9 procent under 2020. I föregående prognos, i november, väntades BNP öka med 2,2 procent såväl i år som 2020.

SEB räknar med att inflationen kommer att dämpas i år och en viktig fråga för Riksbanken är om detta också kommer att leda till lägre inflationsförväntningar.

Den dämpade inflationen gör att Riksbanken går försiktigt fram med nya räntehöjningar. Riksbanken väntas höjs reporäntan en gång i år och sedan en gång till under 2020.

USA-räntorna pekar nedåt i den europeiska handeln, med tioårsräntan 3 punkter lägre på 2,75 procent.

I eftermiddag publiceras försäljningen av befintliga bostäder i USA, där en nedgång med 1,2 procent väntas, enlgit Reuters.

Enligt Bloomberg News har president Trump och seniora demokrater tagit de första mot en möjlig kompromiss om immigration och gränssäkerhet över helgen, trots att presidenten trappat upp sin fejd med representanthusets talman Nancy Pelosi. Den delvisa nedstängningen av den federala verksamheten är nu inne på sin femte vecka.

På valutamarknaden handlas euron nu kring 1:1360 mot dollarn, stabilt jämfört med svensk stängning i går. Dollarn har samtidigt tappat mot yenen, till 109:43 (109:64).

Kronan är stabil mot euron och 1 öre svagare mot dollarn.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies