ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor & valutor: Sjunkande räntor efter nya tullhot från Trump

Europeiska statspappersräntor sjönk 2-5 punkter på onsdagen i spåren av en nedgång i USA-räntor efter europeisk stängning på tisdagen. Euron handlades samtidigt nära oförändrat mot dollarn.

Riskhumöret dämpades i USA på tisdagskvällen när president Trump hotade med att införa importtullar på ytterligare varor från Kina, trots den vapenvila i handelskriget som han kom övers om med Kinas president Xi Jinping förra månaden. Anledningen är missnöje med att Kina inte har gjort några stora köp av amerikanska jordbruksprodukter efter G20-mötet.

"Vi har en lång väg att gå med tariffer när det gäller Kina, om vi vill. Vi har ytterligare (varor för) 325 miljarder dollar som vi kan lägga tariffer på, om vi vill", sade han.

Toppförhandlarna för USA och Kina väntas dock fortsatt samtal över telefon senare i veckan, och USA:s finansminister Steven Mnuchin och handelsrepresentanten Robert Lighthizer kan komma att resa till Peking om telefonförhandlingarna skulle vara produktiva.

Brittiska pundet pressades på nytt i den tidiga onsdagshandeln efter att ha stabiliserats under natten efter ett kraftigt ras tidigare på tisdagen

Pundet föll från omkring 1,2420 mot dollarn vid åttatiden till nära 1,2380 som lägst strax efter, vilket var den lägsta nivån för valutaparet på 27 månader.

Den senaste pressen på pundet följer på måndagskvällens debatt mellan de båda konservativa partiledarkandidaterna Boris Johnson och Jeremy Hunt, där tonläget mellan de båda kombattanterna ledde till att marknadens farhågor om en hård, avtalslös brexit den 31 oktober skärptes markant.

Brittiska räntor sjönk också något mer än räntorna i övriga Europa, drivet av förväntningar om att en potentiell hård brexit kommer att tvinga Bank of England att sänka styrräntan för att försöka balansera de negativa effekterna på den brittiska ekonomin.

Vaselios Gkionakis, global chef för valutastrategi vid Lombard Odier sade till Reuters att tävlingen mellan Johnson och Hunt "har förvandlats till en kapprustning om vem som är den största brexitören".

"Marknaden prisar in en högre sannolikhet för en avtalslös brexit och ett ökat ekonomiskt tryck… Du har en perfekt storm för sterling (pundet)", sade han.

Pundet stabiliserades dock senare efter morgonens säljpress, och återhämtade sig något på eftermiddagen när dollarn dippade något efter en något svag byggstatistik, men ekonomer befarar mer tryck mot nedsidan.

"Potentialen för pundet att nå ner till lägstanivåerna från 2016 finns där", sade Neil Mellor, senior valutastrateg vid BNY Mellon, till Reuters.

Svenska statsobligationsräntor sjönk 1-4 punkter på onsdagen, tioårsräntan ner 4 punkter, till 0,04 procent, medan motsvarande tyska ränta sjönk 0,4 punkter, till -0,30 procent.

Euron backade 2 öre mot kronan, till 10,51, medan dollarn försvagades lika mycket, till 9,37. TCW-index sjönk till 142,60 (142,93).

USA-data på onsdagen visade att takten i bostadsbyggandet sjönk 0,9 procent i juni jämfört med i maj, något under väntade -0,6 procent. Det var det mer volatila byggandet av flerfamiljsbostäder som sjönk, med 9,2 procent, medan byggandet av enfamiljsbostäder steg med 3,5 procent.

Ett svaghetstecken var dock att antalet bygglov samtidigt sjönk 6,1 procent, till en årstakt på 1.220.000, klart under väntade 1.300.000 och den lägsta nivån sedan i maj 2017, men även när det gäller byggloven var nedgången koncentrerad till flerfamiljsbostäderna.

RDQ Economics noterade i ett kundbrev att takten i bostadsbyggandet är en besvikelse givet de sjunkande bolåneräntorna och den fortsatt solida sysselsättningstillväxten.

"Vi tror att det finns en växande eftersläpning i bostadsbehoven och att bostadsbyggandet kommer att ta fart under tredje kvartalet", skrev RDQ-ekonomerna.

USA-räntorna fortsatte något nedåt på onsdagen, vid svensk stängning noterades tioårsräntan till 2,08 procent, 4 punkter lägre än vid samma tid på tisdagen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer