ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor & valutor: Rejält uppåt för kronan efter KPI-data

Kronan stärktes rejält och svenska korträntor steg på onsdagen efter att inflationsstatistik från SCB kommit in något högre än marknadsaktörer väntat, men i linje med Riksbankens prognoser.

Statistiken fick analytiker att unisont slå fast att en räntehöjning från Riksbanken nästa vecka är klappad och klar.

Vid svensk stängning var den svenska tvåårsräntan 3 punkter upp till -0,32 procent medan tioåringen slutade oförändrat på 0,02 procent. Övriga europeiska räntor sjönk.

Kronan blev 8 öre starkare till 10,47 mot euron och 8 öre starkare till 9,44 mot dollarn, jämfört med samma tid dagen före.

SCB-statistiken visade att KPIF-inflationen steg till 1,7 procent i november, från 1,5 procent i oktober, vilket var snäppet över förväntningarna som låg på 1,6 procent, enligt Infront Datas enkät.

Riksbankens egen prognos var just 1,7 procent.

Även KPIF-inflationen exklusive energi, KPIFXE, visade sig vara högre än marknadens prognos, 1,8 procent i november, upp från 1,7 procent i oktober. Enligt Infront Datas enkät väntades 1,7 procent, Riksbankens senaste prognosbana pekade samtidigt mot 1,9 procent.

Statistiken visade också att KPI steg 0,1 procent från föregående månad och 1,8 procent i årstakt. Enligt Infront Datas enkät väntades 1,7 procents KPI-inflation, Riksbankens prognosbana pekade mot 1,8 procent.

Till månadsförändringen bidrog främst högre priser på el och kläder, medan uppgången främst motverkades av lägre priser för paketresor och utrikes flygresor.

”Det blir en höjning nästa vecka med det här utfallet även om vi egentligen tycker att det är märkligt att de tar det steget givet hur bilden ser ut, med inflationsförväntningar på väg ned och en lägre inflation runt hörnet. Men givet hur Riksbanken resonerat tidigare är det svårt att se vad som skulle få dem att vända”, sade Michael Grahn, Danske Banks chefsekonom i Sverige, till Nyhetsbyrån Direkt.

Nordea räknar också med en höjning.

”Med de här siffrorna höjer de. Mycket blåser motvind för Riksbanken nu konjunkturmässigt och det finns frågetecken kring trovärdigheten för inflationsmålet, som vi såg i de senaste inflationsförväntningarna, men Riksbanken vill höja av andra anledningar och att KPIF-inflationen kommer in på deras prognos talar starkt för att de höjer räntan nästa vecka”, sade chefsanalytiker Torbjörn Isaksson till Direkt.

Handelsbanken skrev i en kommentar att utfallet bekräftar deras bild av att Riksbanken höjer räntan vid nästa veckas räntebesked. 

”Därefter räknar vi med att Riksbanken lämnar räntan oförändrad under kommande år. Det gör att vi tror att styrräntan toppar på 0-procent den här cykeln”, skrev Handelsbanken.

Capital Economics gjorde bedömningen att uppgången i svensk inflation betyder att en räntehöjning från Riksbanken nästa vecka är så gott som garanterad.

Men eftersom exempelvis PMI-undersökningar visar att ekonomin kämpar, och kärn-inflationen väntas vända ner nästa år så tror de fortsatt att Riksbanken kommer att tvingas lätta på penningpolitiken igen nästa år.

Mer inflationssiffror blev det från USA, där KPI i november steg 0,3 procent och kärn-KPI med 0,2 procent från månaden före. KPI-inflationen var 2,1 och kärn-KPI-inflationen 2,3 procent.

Såväl KPI som kärn-KPI spåddes ha ökat med 0,2 procent i november, jämfört med oktober, med en inflationstakt på 2,0 respektive 2,3 procent, enligt Bloomberg News enkät.

En uppgång i energipriserna knuffade upp KPI-inflationen till ettårshögsta, men fortsatt stabil kärninflaiton tyder på att det underliggande pristrycket är fortsatt dämpat, enligt Capital Economics.

”I den miljön räknar vi med att Fed stannar kvar vid sidolinjen mycket längre än FOMC-mötet som avslutas senare i dag”, skrev de i ett kundbrev. 

KPI-utfallet gav ingen direkt reaktion i USA-räntorna, men dollarn tappade något mot både euro och yen efter statistiken.

Dollarn handlades vid svensk stängning marginellt starkare kring 1:109 mot euron, och var stabil kring 108:70 mot yenen.

Handeln uppgavs vara avvaktande inför Federal Reserves räntebesked i kväll klockan 20.00, svensk tid.

Då publiceras även prognoser och räntebanan (dot plot) och en halvtimme senare hålls en pressträff med Fed-chefen Jerome Powell.

Samtliga bedömare i Bloomberg News prognosenkät spår oförändrad styrränta på 1,50-1,75 procent. Det är också så marknaden är positionerad enligt prissättningen i Fed funds-terminerna, enligt CME:s Fed watch tool. 

Deutsche Bank noterade att Fed-mötet i stort bör landa i att upprepa budskapet från i oktober om en ”paus”. Sedan det mötet har inkommande data stöttat Feds huvudprognos och nedåtriskerna har hållits i schack, även om framstegen på handelsfronten har varit begränsade. Budskapet bör därför i stort återspegla det i oktoberkommunikén.

Pundet tappade mot dollarn under natten efter att en ny Yougov-mätning visat att Boris Johnsons ledning minskar. Efter en ny dipp på morgonen vände dock pundet uppåt och hade vid svensk stängning stärkts 0,2 procent mot dollarn.

Enligt den omfattande mätningen, den sista inför valet på torsdagen, skulle de konservativa vinna 339 mandat av 650 i parlamentet, medan Labour skulle få 231, de skotska nationalisterna SNP få 41 och Liberaldemokraterna få 15 mandat.

Det skulle därmed ge Tories ett övertag på 28 mandat, vilket är klart mindre än de 68 som motsvarande mätning för två veckor sedan pekade mot. 

Boris Schlossberg, BK Assett Management, tror att pundet kommer att konsolideras kring nuvarande nivåer en bit över 1,31 mot dollarn till dess att tidiga valresultat börjar komma in, om det inte kommer några ytterligare nyheter.

”Om YouGov-mätningen är korrekt och Tories inte lyckas vinna en tillräcklig majoritet - eller värre, om Storbritannien får ett 'hung parliament' (där ingen sida får majoritet) skulle pundet snabbt kunna röra sig mot 1,2800 mot dollarn in i det nya året då brexit-sagan fortsätter in i det nya årtiondet”, skrev han i ett kundbrev.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer