ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Regeringsbråk slår undan benen för italiensk räntenedgång

Dollarn och andra tillgångar som brukar anses vara säkra hamnar fick visst stöd av geopolitiska spänningar på måndagen, samtidigt som räntor sjönk. 

Den senaste tidens nedgång i italienska räntor tappade fart på måndagen när marknaden riktade fokus på inrikespolitiken. Regeringspartierna Lega och Femstjärnerörelsen har legat i konflikt under flera månader men stämningen har försämrats ytterligare på senare tid. 

Legaledaren Matteo Salvini varnade förra veckan för att han skulle lämna regeringen om inte Femstjärnerörelsen övergav sitt motstånd mot ett antal av Legas nyckelfrågor, bland dem större autonomi för norra Italien. 

Marknadsstrateger som Reuters talat med anser dock att tonen som anammats av Matteo Salvini kan vara ett försök att få större eftergifter i de stundande budgetsamtalen. 

"Vi är mindre övertygade att koalitionen står inför kollaps, eftersom Salvini vet att han har en stark hand och det är den pressen han försöker använda mot Luigi di Maio", sade Matt Cairns, räntestrateg vid Rabobank, till Reuters.

Den italienska tioåringen handlades kring 1,66 vid svensk stängning på måndagen, upp 6 punkter, men har sjunkit mer än 100 punkter sedan mitten av juni, då ECB-chefen Mario Draghi flaggade för nya penningpolitiska stimulanser. 

Förväntningar om duvaktiga centralbanksbesked framöver bidrog till räntenedgångar på annat håll. 

"Såväl ECB som Fed kommer röra sig mot en mer ackommoderande hållning inom en väldigt snar framtid", sade Ian Lyngen, chef för amerikansk räntestrategi vid BMO Capital Markets, till Reuters. 

Fed har signalerat att en räntesänkning är sannolik vid mötet senare i juli efter att handelskonflikten mellan USA och Kina slagit mot förtroendet, global industri har växlat ned och inflationen är under Feds 2-procentsmål. 

Vid sitt möte senare i veckan väntas ECB signalera att räntesänkningar är på väg, det kan också komma tecken på att centralbanken är på väg att starta sina tillgångsköp igen för att stimulera ekonomin. 

På området geopolitik dominerade fortsatt läget i Hormuzsundet. Iran beslagtog i slutet av förra veckan en brittiskflaggad tanker. Irans ambassadör i Storbritannien varnade på söndagen för en eskalering efter at Storbritannien inte uteslutit sanktioner som svar.

Den brittiska regeringen väntas meddela nästa drag i ett tal till parlamentet på måndagen. Enligt experter som Reuters talat med finns det dock få uppenbara steg för britterna att ta i ett läge där USA redan har infört tyngsta möjliga ekonomiska sanktioner, att förbjuda all iransk oljeexport.

"Vi klagar och skriker mot ambassadören och hoppas att allt försvinner", sade Tim Ripley, brittisk försvarsexpert som skriver om regionen för Jane's Defence Weekly.

"Jag ser inte hur vi i nuläget kan erbjuda en eftergift som kan lösa krisen. Att erbjuda säkerhet och eskort för framtida fartyg är en annan fråga", sade han.

Pundet tappade som mest omkring 0,5 procent på måndagen efter att marknaden ställt in sig på en avtalslös brexit, under eftermiddagen repade sig dock valutan och var vid svensk stängning ned omkring 0,2 procent. 

Mycket pekar på att Boris Johnson blir ny premiärminister och tillträder på onsdag. Att han blir ny ledare anses öka risken för ett "no deal"-scenario då han vid ett flertal tillfällen sagt att Storbritannien måste lämna EU den 31 oktober, med eller utan avtal. 

Svenska kronan tappade 4 öre till 10:56 mot euron jämfört med fredagens stängning och 4 öre till 9:41 mot dollarn.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer