ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor & valutor: Pundet trotsar brexitoron medan europeiska räntor stiger

Europaräntorna steg på tisdagen och börserna var upp. Dollarn stärktes mot yenen men tappade mot euron, medan kronan vann mark. 

Positiv input kom från bättre tyska data än väntat och signaler om en brexitförlängning, samtidigt som Fed väntas leverera ett duvaktigt budskap på onsdagen.  

"Om vi får se en bra rapport från Fed i morgon, tillsammans med en del framsteg om brexit, en del framsteg om USA-Kina om handeln och kanske en viss stabilisering i de stora ekonomierna… så har vi lagt upp det relativt väl för andra halvåret", sade Mona Mahajan på Allianz Global Investors till Bloomberg News. 

Tyska räntor var upp 2-3 punkter medan brittiska räntor stigit 1-2 punkter. Italienska var 3-5 punkter högre. 

Tyska ZEW-index över investerarnas förväntningar steg till -3,6 i mars jämfört med -13,4 i februari, väntat var -11,0. Nulägesindex sjönk till 11,1 från 15,0, väntat var 11,7.

"En trolig försening i brexitprocessen liksom förnyat hopp om ett avtal om utträdet ur EU tycks ha gett lite mer optimism bland finansmarknadens experter. Framstegen i förhandlingarna mellan Kina och USA för att få till ett slut på handelskriget mellan länderna kan också ha bidragit", sade ZEW-chefen Achim Wambach i en kommentar. 

Men trots förbättringen pekar sentimentet mot en relativt svag tysk tillväxt första halvåret, enligt ZEW. 

Regeringens ekonomiska rådgivare drog på tisdagen ned sin BNP-prognos till 0,8 procent i år, från tidigare 1,5 procent. Det är i linje med nedrevideringar från andra som IFO (0,6), DIHK (0,9) och regeringen själva (0,9). 

Brittiska data visade på lägre arbetslöshet än väntat i januari medan löneökningarna uppgick till väntade 3,4 procent. 

Pundet tappade tillfälligt på måndagen när talmannen i det brittiska underhuset, John Bercow, meddelade att det inte kommer bli ytterligare en omröstning om Theresa Mays brexitavtal om inga betydande förändringar görs.

Därefter har pundet återhämtat sig något till 1:3250 mot dollarn. Brexitministern Stephen Barclay sade att det är osannolikt att det blir någon ny omröstning denna vecka och att de måste titta på möjligheten av en brexitförlängning. 

Kontentan tycks fortsatt vara att så länge marknaden inte tar en hård brexit på allvar kan pundet fortsätta att gå relativt sidledes. Sett till det senaste halvåret, som inneburit många turer i brexitprocessen, har pundet stärkts cirka 1 procent mot dollarn och 4 procent mot euron. 

JP Morgan noterade att det är svårt för marknaden att ligga i framkant av den politiska processen, men att det är värt att ta ett steg tillbaka och betrakta hur mycket brexit som är inprisat i pundet. Den långsiktiga "brexitpremien" i pundet har minskat till cirka 11 procent efter rallyt i år. 

USA-räntorna steg under eftermiddagen med den tioåriga statsobligationen 1 punkt högre till 2,62 procent. 

Industriorderingången i USA ökade 0,1 procent i januari, vilket var något under väntade 0,3 procent. Orderingången av kapitalvaror exklusive försvar och flyg samma månad ökade med 0,8 procent. 

Svenska räntor steg 1-2 punkter medan kronan sammantaget stärktes cirka 4 öre mot dollarn och euron, till 9:20 respektive 10:43. Även den norska kronan återhämtade sig. 

Vice riksbankschef Cecilia Skingsley gav i samband med ett anförande intrycket av att ha en avslappnad hållning till inflationsavvikelser för närvarande. 

Vad gäller prognosmissen på 4 tiondelar för februariutfallet sade hon till journalister att det "inte egentligen" gör henne mer oroad. Riksbanken måste se till vad som är tillfälliga faktorer men generellt är toleransen större nu när inflationen ligger nära målet. Vad gäller kronan upprepade hon i anförandet att de inte har något mål för växelkursen och att Sverige inte är det enda landet som sett sin valuta försvagas, det gäller även till exempel Norge, Australien och Kanada. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies