ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor & valutor: Pundet stärkt trots nya brexitgupp

Såväl Europa- som USA-räntorna steg på måndagen, medan börserna överlag var upp. Dollarn gick i stort sidledes mot euro och yen. 

Pundet tappade initialt i den inledande handeln, men har därefter återhämtat sig upp strax över 1,30-nivån mot dollarn. Det är en nettoförändring på plus 0,4 procent från fredagen.   

Den mycket emotsedda omröstningen om brexitavtalet i parlamentet på lördagen blev en antiklimax. Regeringens försök att rösta igenom avtalet stoppades av ett tillägg som kräver att Storbritannien begär uppskov om EU-utträdet tills all nödvändig lagstiftning är på plats. Syftet är att undvika en hård brexit.

Boris Johnson skickade motvilligt denna begäran på lördagskvällen och europeiska rådets ordförande Donald Tusk sade att han kommer att konsultera de 27 EU-ländernas stats- och regeringschefer ”de närmaste dagarna” om hur EU ställer sig till begäran.

Om underhuset godkänner avtalet väntas EU besluta om en kortare förlängning för att all lagstiftning ska komma på plats. Om underhuset inte godkänner avtalet väntas en längre förlängning, kanske till den 31 januari.

Dominic Raab, den brittiske utrikesministern, sade på söndagen att regeringen bedömer att den har tillräckligt stöd för avtalet i omröstningen som enligt brittisk media ska hållas på måndagen. Steve Baker, ledare för ERG (en grupp mer hårdföra brexitörer inom Tories) sade på måndagen att de är redo att kompromissa för att få Storbritannien ut ur EU.  

Men det är osäkert om underhusets talman John Bercow kommer att tillåta en ny omröstning denna vecka, enligt BBC:s källor väntades han inte göra det.

Marknaden har ändå den senaste tiden dragit ned sannolikheten för en hård brexit utan avtal, förväntningar som överlevt motgången för regeringen i helgen. 

Deutsche Bank skrev i en kommentar, citerad av CNBC, att utsikterna för en lösning fortsatt är ljusare och att Johnson tycks ha stöd för sitt avtal vid en senare omröstning. Goldman Sachs har sänkt sannolikheten för en hård brexit till 5 från 10 procent. 

En del var ändå tveksamma till uthålligheten i pundrörelsen.

”Så länge som EU inte är redo att skicka en tydlig signal om beredskapen att förlänga (EU-medlemskapet) så ser jag inte varför det skulle vara optimism runt risktillgångar”, sade Cyril Regnat på Natixis till Reuters.

John Hardy på Saxo Bank noterade att pundet hade svårigheter att etablera sig över 1,30-nivån, då ännu en försening, ett nyval eller folkomröstning fortsatt är möjliga utfall. 

”Marknaden tycks luta åt att en omröstning ska ske och att den kommer att landa gynnsamt för Johnsons avtal”, sade han enligt Wall Street Journal.

Måndagen var relativt datafattig men statistik från Sydkorea och Japan visade på en svag exportutveckling i september-oktober. 

Handelssamtalen mellan USA och Kina fortsätter och i helgen kom vagt positiva signaler från vice premiärminister Liu He. Donald Trump upprepade i fredags att han tror att ett handelsavtal (som han tidigare kallat ”fas 1-avtal”) kommer att kunna undertecknas vid Apec-mötet 16-17 november. 

IMF underströk efter sitt årsmöte i Washington vikten av att lösa existerande handelsspänningar och stötta reformer av WTO. Tillväxten väntas tillta nästa år men utsikterna är högst osäkra med betydande nedåtrisker. 

Christine Lagarde, avgående IMF-chef, uppmanade beslutsfattarna att avluta handelskriget, som hon sade allvarligt påverkar den globala ekonomin.

Hon tillträder nu som chef för ECB den 1 november. Pimco noterade att det har funnits mycket fokus på skiljaktigheterna inom ECB-rådet och motståndet från de mer hökaktiga ledamöterna, vilkas agerande också skulle kunna ses som positionering för skiftet på chefsstolen.

”Men betydande förändringar framöver vad gäller ECB-policyn är inte sannolikt då den tillträdande chefen Lagarde är helt med på att ECB ska ge en nödvändig övergång till finanspolitiken”, skriver Pimco. 

ECB har i praktiken redan lämnat över stafettpinnen till politikerna, och den låga räntenivån gör att fokus framöver mer kommer att ligga på framåtblickande guidning och tillgångsköp.

Lagarde varnade även Donald Trump för påtryckningar på Fed att sänka räntan, då det kan riskera prisstabiliteten. 

Federal Reserves vice-chef Richard Clarida var relativt vag om den närtida penningpolitiken, men lämnade i ett tal på fredagskvällen dörren öppen för en tredje räntesänkning i följd. Han sade att utsikterna är fördelaktiga men att Fed kommer agera ”som lämpligt” för att bibehålla expansionen.

Prissättningen i Fed funds-terminerna indikerar en sannolikhet på cirka 90 procent att Fed ska sänka igen vid FOMC-mötet den 29-30 oktober, och flera bedömare noterar att när förväntningarna är så högt uppskruvade brukar Fed leverera. Fed har nu inträtt i sin tysta period inför mötet.

Svenska räntor steg 1-4 punkter på måndagen, medan kronan stärktes 6 öre till 9,62 mot dollarn och 4 öre till 10,73 mot euron. Även den norska kronan stärktes på måndagen, med 5 öre till 10,17 mot euron. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer