ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor & valutor: Pundet pressades av BOE-signaler

Europeiska statspappersräntor steg, främst i längre löptider, på de flesta håll i veckans inledande handel. Euron handlades samtidigt något mot dollarn, som i sin tur stärktes mot japanska yen.

Måndagen bjöd inte på mycket i form av makrodata, fokus riktades i stället i hög grad mot onsdagen då USA och Kina kan komma att underteckna sitt fas 1-handelsavtal.

Måndagens fokus riktades främst mot Storbritannien där pundet försvagades under 1:30-nivån mot dollarn, för första gången sedan den 27 december, på måndagsförmiddagen, drivet av stigande förväntningar om att Bank of England (BOE) kan komma att sänka styrräntan, kanske redan i slutet av januari. Brittiska statspappersräntor gick också emot strömmen och sjönk tydligt, främst i kortare löptider, i måndagens handel. 

Gertjan Vlieghe, ledamot i BOE:s penningpolitiska kommitté (MPC) sade i en intervju med Financial Times att en räntesänkning förefaller vara motiverad om inte ekonomisk statistik börjar visa en förbättring efter valet i december.

”De närmast kommande mötena är absolut live”, sade han.

Förra veckan kom mjuka kommentarer även från avgående BOE-chefen Mark Carney och MPC-ledamoten Silvana Tenreyro. Inklusive de två ledamöter som redan tidigare reserverat sig till förmån för räntesänkningar vid tidigare räntemöten kan därmed en majoritet av de nio MPC-ledamöterna vara nära att rösta för den räntesänkning den 30 januari, såvida inte inkommande data visar på en tydlig förbättring i den ekonomiska aktiviteten.

Pundpressen, och förväntningarna om räntesänkning, fick ytterligare visst stöd av inkommande data som visade att såväl industriproduktionen som BNP i Storbritannien var betydligt svagare än väntat i november; Industriproduktionen sjönk 1,2 procent jämfört med i oktober (väntat oförändrat) och BNP sjönk 0,3 procent jämfört med oktober (väntat oförändrat).

Det brittiska konjunkturinstitutet NIESR noterade i en kommentar att den senaste statistiken bekräftar att den brittiska ekonomin ”ebbade ut” i slutet av förra året, och indikatorerna pekar mot fortsatt försvagning i december.

”De kortsiktiga ekonomiska utsikterna pekar mot fortsatt matt tillväxt”, skrev NIESR i ett Twitterinlägg.

Terminsmarknaden prisade i knappt 50 procent sannolikhet för att BOE ska sänka räntan, med 25 punkter, den 30 januari, på måndagseftermiddagen, upp från cirka 25 procent på fredagen. 

Svenska statsobligationsräntor steg något främst i längre löptider på måndagen, tioårsräntan upp 2 punkter, till 0,17 procent, medan motsvarande tyska ränta steg 4 punkter, till -0,16 procent.

Euron försvagades knappt 1 öre mot kronan, till 10:55, jämfört med fredagens svenska stängning, efter att ha handlats till över 10:59 på förmiddagen. Dollarn tappade 2 öre, till 9:49, TCW-index sjönk till 144,01 (144,31). 

I avvaktan på onsdagens KPI-data för december bevakade marknadsaktörer kommentarer från vice riksbankschefen Per Jansson som talade på förmiddagen, och han och han klargjorde att inflationsprognosen var den främsta orsaken till att han reserverade sig mot räntehöjningen i december.

Han sade inflationsläget är skört och att det inte krävs mycket negativa avvikelser från Riksbankens prognosbana för att få en debatt om det behövs nya lättnader.

”Det är ett skört läge för inflationen. Blir det försämringar från våra prognoser blir det ganska snabbt knepigt. Börjar banan skifta ned får vi ganska snabbt en diskussion om vi behöver göra mer med penningpolitiken”, sade han. 

Per Jansson sade också till journalister efter anförandet att Riksbankens räntehöjning i december inte var någon bra signal till parterna inför årets avtalsrörelse, givet att inflationsförväntningarna sjunker hos arbetsmarknadens parter.

”Vi ser att inflationsförväntningarna är på väg ned, både hos arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer. Nivåerna är okej men fortsätter de nedåt är vi rätt snabbt i ett läge där det ser bekymmersamt ut”, sade Per Jansson.

Amerikanska statspappersräntor fortsatte att sjunka något efter svensk stängning på fredagen men vände därefter uppåt i den europeiska handeln på måndagen, och uppgången höll i sig även när New York tog över.

Vid svensk stängning noterades tioårsräntan till 1,85 procent, upp 1 punkt jämfört med vid samma tid på fredagen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer