ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor & valutor: Pundet åker jo-jo inför brexitomröstningar

Pundet pendlade ner och upp på tisdagen inför brexitomröstningen i det brittiska parlamentet på tisdagskvällen, medan både den svenska kronan och dollarn tappade efter ett lägre inflationsutfall än väntat för februari. Kronan hämtade sig senare.

På den europeiska räntemarknaden var förändringarna små på tisdagen och den tyska tioårsräntan var vid svensk stängning oförändrad på 0,06 procent, medan den svenska slutade upp 1 punkt på 0,46 procent.

Boris Schlossberg på BK Asset Management konstaterade att ”alla blickar är på Storbritannien” på valutamarknaden, när handlarna inväntar tisdagskvällens omröstning i parlamentet om premiärminister Theresa Mays nya brexitförslag ”som kan avgöra om Storbritannien behåller sina handelsband med Europa eller spinner ut i ett osäkert tomrum”.

Pundet stärktes sent på måndagskvällen efter att May och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker meddelat att de var överens. 

Storbritannien har fått juridiskt bindande försäkringar om att reservlösningen om irländska gränsen inte ska bli permanent. Tillsammans med detta ”joint legally binding instrument” finns ett ”joint statement” som adderar till den politiska deklarationen, om att försöka ersätta reservlösningen med andra arrangemang fram till slutet av 2020.

Dessa tre dokument ska sammantaget försöka övertyga det brittiska underhuset att rösta för utträdesavtalet vid omröstningen senare på tisdagskvällen.

Under dagen meddelade dock den brittiske kronjuristen Geoffrey Cox i ett rättsligt utlåtande att de rättsliga riskerna med lösningen för den irländska gränsen kvarstår med det nya brexitavtalet.

Cox konstaterade att avtalet inte ger Storbritannien rätten att ensidigt avsluta reservlösningen (backstop) om "svårlösliga olikheter" uppstår, vilket fick pundet att försvagas.

Tory-ledamoten Jacob Rees-Mogg, en av de informella ledarna för EU-skeptikerna i det konservativa partiet, ansåg att det nya förslaget ”absolut inte” innebar någon förändring och på eftermiddagen meddelade konservativa brexitföreträdare att de inte kan stödja Mays nya avtal. Företrädare för regeringens nordirländska stödparti, DUP, avvisade också förslaget och sade tillräckliga framsteg inte gjorts utan Storbritannien riskerar att hållas "fången" i reservlösningen.

Theresa May sade i parlamentsdebatten på eftermiddagen att alternativen är hennes avtal, inget avtal eller ingen brexit.

Brittisk statistik på tisdagen visade att industriproduktionen steg 0,6 procent i januari, men sjönk med 0,9 procent jämfört med januari 2018. Väntat var en ökning med 0,2 procent respektive minskning med 1,4 procent.

Vid svensk stängning handlades pundet kring 1:3125 mot dollarn, från 1:3151 vid brittisk stängning på måndagen. Mot euron tappade pundet till 1:1630, från strax under 1:17.

Även kronan försvagades inledningsvis på tisdagen efter inflationssiffror för februari. Vid stängning hade kronan dock stärkts 1 öre till 10:57 mot euron och 4 öre till 9:37 mot dollarn.

Både KPI och KPIF steg med 0,7 procent i februari jämfört med januari och med 1,9 procent jämfört med februari 2018. 

Väntat enligt Infront Datas prognosenkät var att KPI skulle ha stigit 0,8 på månadsbasis och stigit med 1,9 procent jämfört med samma månad föregående år. KPIF väntades ha stigit 0,8 respektive 2,0 procent. 

”Det var en jobbig siffra för Ingves. KPIF-inflationen är nu fem tiondelar under Riksbankens prognos. Skulle inte inflationen studsa tillbaka igen nästa månad blir det besvärligt för Riksbanken, i synnerhet efter beskeden från ECB. Det känns som om sannolikheten är ganska hög för att det inte blir någon räntehöjning från Riksbanken i höst”, sade Michael Grahn, Danske Banks chefekonom i Sverige.

Han sade också att den svaga kronan inte verkar ha gett särskilt mycket draghjälp.

”Årstakten för importerad inflation är minus 0,5 procent, vilket är lite märkligt med tanke på den svaga kronan. Det verkar som om kronförsvagningen vi haft hittills inte riktigt hjälper till att lyfta inflationen, än så länge”, enligt Grahn.

Swedbank tror fortsatt på en räntehöjning i september.

”Det var svagare än vi väntat och det berodde framför allt på att elpriserna blev lägre än vi trott. Däremot steg livsmedelspriserna mer än vi räknat med. Det tycks som om den svagare kronan börjar sätta avtryck på livsmedelspriserna”, sade Cathrine Danin, seniorekonom vid Swedbank.

Den underliggande inflationen steg dock till 1,9 procent från 1,7 procent i januari, enligt Cecilia Skingsleys mått: medianen av Riksbankens egna underliggande inflationsmått.

USA-räntorna sjönk svagt på tisdagen efter ett något lägre inflationsutfall för februari än väntat, med tioårsräntan 1 punkt ned till 2,63 procent.

KPI steg 0,2 procent från månaden före och 1,5 procent från februari i fjol, medan utfallet för kärn-KPI var plus 0,1 respektive plus 2,1 procent. Förväntningarna låg 0,1 procentenhet högre för kärn-KPI samt årsutfallen för båda.

Capital Economics Paul Ashworth, chefekonom för USA, skrev i en kommentar att med en KPI-inflation som rör sig ner till sin lägsta nivå på två och ett halvt år på 1,5 procent, och kärn-KPI som fallit till fyramånaderslägsta så verkar Fed göra rätt i att stötta den reala ekonomin genom att vara tålmodiga och lämna styrräntorna oförändrade under en potentiellt utdragen period.

Nedgången i KPI-inflationen berodde, enligt honom, främst på baseffekter och även om arbetslösheten fallit under 4 procent igen och lönetillväxten ökat så verkar det finnas ett väldigt litet uppåttryck på prisinflationen.

”Kort sagt, Fed kan lugnt ignorera den minimala risken för ett inflationsutbrott över målet på 2 procent”, skrev han i ett kundbrev. 

På valutamarknaden tappade dollarn efter KPI-statistiken och handlades vid svensk stängning kring 1,1278 mot euron (1,1238 samma tid dagen före), men var stabil kring 111,20 mot yenen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer