ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor & valutor: Oklarheter kring handelsavtal – kronan tappar något

USA-räntorna handlas netto oförändrat eller något högre jämfört med svensk stängning på torsdagen medan Europaräntorna sjunker något. Dollarn handlas sidledes och kronan har tappat några öre. 

Stämningen präglas av viss osäkerhet efter nya motstridiga uppgifter kring handelsförhandlingarna. 

USA-räntorna drog upp kraftigt under torsdagen på ökat hopp om ett handelsavtal. Men under torsdagskvällen rapporterade Reuters att en uppgörelse mellan USA och Kina om att dra tillbaka tullar som en del i ett ”fas ett”-avtal möter stark intern opposition i Vita huset.

”Även om det är osannolikt att USA och Kina misslyckas med att nå ett handelsavtal är marknaden fortsatt nervös och kan inte fullt ut gå 'risk på'. Till dess ett avtal skrivits under kommer rubriker att styra sentimentet”, sade Ko Haruki på CIBC World Markets i Tokyo till Bloomberg News.

Den kinesiska yuanen handlas återigen under 7-strecket mot dollarn. Under natten har statistik visat att Kinas utrikeshandel genererade ett större överskott än analytiker förväntat sig i oktober. Exporten sjönk, liksom importen, mindre än förväntat jämfört med oktober 2018. 

Siffror som visade på största ökningen på nästan två år för tysk export bidrog till att dämpa den omedelbara recessionsoron i Europas största ekonomi. 

Tysklands handelsbalans visade ett överskott på 21,1 miljarder euro i september, upp från 16,4 miljarder föregående månad.

Exporten steg 1,5 procent och importen steg 1,3 procent, jämfört med föregående månad. Väntat var en ökning med 0,3 procent respektive oförändrad nivå.

På fredagsmorgonen har Mäklarstatistik släppt statistik som pekar på att bostadsrättspriserna i riket som helhet steg 1 procent i oktober jämfört med föregående månad. Villapriserna var samtidigt oförändrade.

”Så länge hushållen räknar med räntor i nivå med de nuvarande, och politikerna inte skräms med nya regler som gör det svårare att finansiera ett bostadsköp, räknar vi på Erik Olsson med en fortsatt stark och stabil bostadsmarknad fram till pausen runt årsskiftet”, sade fastighetsmäklarbolagets grundare Erik Olsson i en kommentar.

Under fredagen kom också beskedet att Anna Breman blir ny vice riksbankschef. Hon kommer närmast från tjänsten som chefekonom vid Swedbank och kommer att delta vid det penningpolitiska mötet den 8 december. 

Enligt bedömare kommer hon att rösta för en höjning vid sitt första räntemöte i december och utnämningen är om möjligt något hökaktig.

SEB:s chefsstrateg Johan Javeus sade till Nyhetsbyrån Direkt att Anna Breman är välmeriterad och en god kommunikatör. Vad gäller vilka åsikter hon kommer att föra fram i direktionen är det bäst att vänta och se.

”Anna Breman är välmeriterad, inte minst vad gäller penningpolitik, och en bra kommunikatör”, sade han.

Han tillade att tidigare erfarenheter visar att man ska vara mycket försiktig med att på förhand försöka gissa sig till vilka åsikter nyvalda ledamöter kommer att föra fram, vilka inte alltid visat sig vara vad de fört fram innan de hamnat i direktionen.

”Man ska vara väldigt försiktig med att försöka analysera vad det kommer att betyda för penningpolitiken. Jag tror att det är bäst att vänta och se”, sade Johan Javeus. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer