ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor & valutor: Ner för europeiska räntor, upp för amerikanska

Europaräntor sjönk på torsdagen medan de amerikanska gick åt andra hållet. Dollarn återhämtade sig efter initial svaghet och europeiska börser sjönk. 

Amerikanska räntor steg någon ett par punkter på eftermiddagen efter att Philadelphia Fed-index över aktiviteten i tillverkningsindustrin stigit till 21,8 i juli från 0,3 i juni.

Jämfört med svensk stängning på torsdagen var den amerikanska tioåringen dock ned 2 punkter till 2,06.

Euron tappade hastigt vid lunchtid på torsdagen efter att Bloomberg News rapporterat att ECB-tjänstemän har börjat studera en möjlig förändring av bankens inflationsmål.

Källor med insyn i ärendet uppgav för nyhetsbyrån att tjänstemännen informellt analyserar centralbankens policyhållning, inklusive huruvida det nuvarande målet för inflationen, "nära men under 2 procent", ännu är lämpligt för eftekris-eran.

ECB-chefen Mario Draghi uppges föredra en "symmetrisk" approach, som innebär flexibilitet för inflationen att såväl överstiga som underskrida 2 procent något. Detta skulle tillåta ECB att hålla inflationen förhöjd en period efter att den länge underskridit målet.

En del av tappet togs igen under eftermiddagen och vid svensk stängning handlades EUR/USD vid 1,223.

Data från Valueguard visade att bostadspriserna i Sverige sjönk 0,5 procent i juni jämfört med föregående månad. Säsongsrensat steg priserna 0,3 procent.

"Prisutvecklingen mellan maj och juni vittnar om en bostadsmarknad som dragit ned på takten. Sommaren är ingen hektisk period på bostadsmarknaden även om det visst görs affärer. En del kan helt enkelt inte vänta varken med att sälja eller köpa", säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Erik Olsson, grundare av Erik Olsson Fastighetsförmedling, säger i en kommentar att det är en stabil bostadsmarknad som tar sommarpaus.

"Tack vare att det såldes många bostäder i våras blir det mindre osålt som läggs till den stora utbudsökningen av nyproduktion och successionsbostäder. Det ökar chansen att efterfrågan matchar utbudet även efter sommaren", säger han.

Handelsbanken skrev att siffrorna "bekräftar bilden av en fortsatt stabil bostadsmarknad.

Den brittiska detaljhandelns försäljningsvolym steg 1,0 procent i juni, jämfört med en förväntad nedgång om 0,3 procent.

I årstakt ökade försäljningen med 3,8 procent mot väntade 2,6 procent.

"Detaljhandeln som helhet återgick till tillväxt i juni, framförallt till följd av tillväxt i andra butiker än livsmedel med ökad försäljning i andrahandsbutiker, inklusive välgörenhets- och antikhandel", sade Rhian Murphy vid ONS, enligt Reuters.

Pundet stärktes under dagen efter kommentarer från EU:s chefsförhandlare för brexit. 

Michel Barnier sade på torsdagen att EU var öppna för alternativa lösningar för den irländska gränsen, och även den irländska premiärministern sade att han var villig att lyssna på alternativa lösningar. 

Båda kandidaterna till den brittiska premiärministerposten, Boris Johnson och Jeremy Hunt, har sagt att de ogillar utformningen av reservlösningen (backstop) för irländska gränsen i utträdesavtalet.

En källa i kommissionen sade till Nyhetsbyrån Direkt på torsdagen att kommissionens förhandlingsteam är redo att arbeta under augusti om Boris vill föra diskussioner. 

"Men vi står fast vid att utträdesavtalet inte kan omförhandlas. Vi har förstås alltid sagt att vi kan diskutera deklarationen om den framtida relationen", fortsatte källan.

Vid svensk stängning var pundet upp 0,4 procent.

Australiendollarn stärktes 0,4 procent på torsdagen efter jobbsiffror från Australien. Arbetslösheten var oförändrad på 5,2 procent för tredje månaden i rad, och antalet sysselsatta i heltidstjänster ökade med 21.100 mot väntade 10.000.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer