ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor & valutor: Nedåt för europeiska räntor och euron

Europeiska räntor sjunker överlag i tisdagens förmiddagshandel medan euron handlas stabilt på de lägre nivåer som etablerades i går eftermiddag.

Vid 10.45-tiden är den tyska tioårsräntan 1 punkt ned till -0,27 procent, från svensk stängning i går, medan den svenska tioåringen är ned 3 punkter till 0,07 procent.

Brittiska räntor stiger någon punkt efter statistik som visade att lönerna ökade mer än väntat i maj.

Antalet arbetslösa i Storbritannien ökade med 38.000 personer i juni, enligt säsongsjusterad statistik. Arbetslösheten enligt ILO-standard uppgick till 3,8 procent under tremånadersperioden till och med maj. Analytikerna hade räknat med en arbetslöshet på 3,8 procent, enligt Reuters.

Lönerna steg 3,6 procent under tremånadersperioden till och med maj (exklusive bonusutbetalningar), jämfört med samma period ett år tidigare. Väntat var en ökning på 3,5 procent.

Inklusive bonusutbetalningar uppgick löneökningarna till 3,4 procent, att jämföra med förväntningar om en ökning med 3,1 procent och reviderade 3,2 procent förra månaden (+3,1).

Samtidigt fortsätter pundet att tyngas av brexitrelaterad oro. Parlamentsledamoten Dominic Grieve sade på tisdagen att deadline för brexit bör senareläggas för att tillåta en ny folkomröstning under den tidigare delen av nästa år.

Närmast väntar tyska ZEW-index klockan 11.00. Index, som mäter tyska investerares och analytikers förväntningar på ekonomin, sjönk i juni till -21,1, från -2,1 i maj.

Nu i juli väntas en fortsatt nedgång till -22,3, enligt Reuters enkät bland analytiker.

Samtidigt väntas handelsstatistik från eurozonen som spås visa ett överskott på 16,2 miljarder euro för maj månad.

ECB-rådsledamoten Francois Villeroy de Galhau sade i ett anförande vid en centralbankskonferens i Paris på tisdagen att ECB står redo att agera "om och när det behövs".

Han framhöll att centralbanken bygger sina beslut på ekonomiska datapunkter, inte på marknadens rörelser, och att  penningpolitiken inte kan ersätta finanspolitik och strukturreformer.

I kväll ska EU-parlamentet rösta om Ursula von der Leyen, kandidat till ny ordförande för EU-kommissionen.

I ett tal till parlamentet på tisdagsförmiddagen föreslog hon att EU bör införa en koldioxidskatt vid gränsen för att undvika kolläckage och sänka koldioxidutsläppen med 50 "om inte 55 procent" till 2030. Samtidigt måste fattigare EU-länder få stöd med klimatomställningen från EU:s sammanhållningsfond.

I går, måndag, försökte hon övertyga tveksamma socialdemokrater och liberaler att stödja med nya löften om framtida politik.

Om hon godkänns lovade hon att driva både en europeisk arbetslöshetsförsäkring och en koldioxidskatt.

Von der Leyen förespråkade även att upprätthålla EU:s budgetregler, men med en flexibel tolkning.

USA-räntorna pekar svagt uppåt i den europeiska förmiddagshandeln, med tioårsräntan stabil på 2,09 procent.

I eftermiddag väntas en hel del amerikansk statistik, som importpriser, detaljhandel, industriproduktion och NAHB husmarknadsindex. Enligt Reuters väntas importportpriserna ha sjunkit 0,7 procent, detaljhandeln både med och utan bilar ha ökat med 0,1 procent och industriproduktionen ha ökat 0,1 procent. 

På valutamarknaden handlas euron nu kring 1:1243 mot dollarn, ned från 1:1266, medan dollarn i sin tur åter har stärkts strax över 108 mot yenen. Kronan är stabil mot dollarn och 2 öre starkare mot euron.

På tisdagsmorgonen publicerades protokollet från centralbanken RBA:s policymöte tidigare i juli, där det noterades att RBA är redo att sänka igen "vid behov" för att stötta sysselsättning, löneökningar och inflation. Protokollet var inget större avtryck på "Aussie-dollarn".

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies