ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor & valutor: Kronan studsade upp efter PMI-dipp

Räntorna stiger på måndagen efter positiv kinesisk statistik i helgen, som också lyfter börserna. 

Det officiella inköpschefsindexet för kinesisk industri visade en oväntat stor uppgång till 50,2. November-PMI innebar den första månaden sedan i april som industriindexet låg över den kritiska gränsen 50 samtidigt som tjänste-PMI steg till den högsta nivån sedan i mars. Bloomberg påpekade att det inte är ovanligt med stora hopp i aktiviteten efter att Kina haft längre helger såsom i samband med nationaldagen i oktober.

”Huruvida en enskild månads statistik kan signalera en stabilisering är tvivelaktigt och de ekonomiska indikatorerna är motsägelsefulla. Detta kan peka på en förbättrad trend men i så fall en begränsad förbättring. En tydlig förbättring kommer inte förrän tidigast i det första kvartalet 2020”, sade Nie Wen, ekonom på Huabao, till Bloomberg News.

Index för nya exportorder steg till 48,8, högsta nivån på sju månader, hjälpt av minskad handelsstrid. Caixins inofficiella inköpschefsindex för industrin steg oväntat till 51,8 i november, från 51,7 i oktober.

  • Foto:

Industri-PMI för euroområdet steg till definitiva 46,9 i november, jämfört med 45,9 föregående månad. 

Enligt Bloomberg News prognosenkät väntades ett index på 46,6, i linje med den preliminära statistiken.

Markits chefsekonom Chris Williamson noterar att ett nytt brant fall i industriproduktionen i november innebär att den varuproducerande sektorn sannolikt har tyngt euroområdets ekonomi rejält i sista kvartalet 2019.

Även om det fortfarande signalerar en brand nedgångstakt ger industri-PMI vissa uppmuntrande signaler som kommer öka spekulationen om att det värsta är över för industrin i euroområdet, konstaterar han.

Svensk industri-PMI sjönk till 45,4 i november från oreviderade 46,0, väntat var ett index på 46,7, enligt Infront Datas analytikersammanställning.

Silf/Swedbank skriver i en kommentar att aktiviteten i industrin minskade för tredje raka månaden ”till nivåer vi inte sett sedan 2012”.

”Ännu finns det inga entydiga tecken på en vändning även om produktionsplanerna var en positiv konjunktursignal i november”, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank, i en kommentar.

Han lägger till att det faktum att samtliga delindex exklusive lager befinner sig under 50-strecket för tredje månaden i rad ”antyder om en svag aktivitet i industrin”.

Kronan tappade inledningsvis några öre efter statistiken, men har mer än tagit igen tappet under förmiddagen. 

Jämfört med fredagens svenska stängning är kronan 3 öre svagare mot euron och 1 öre svagare mot dollarn. 

Förmiddagens sista PMI-utfall kom från Storbritannien. Där sjönk industri-PMI till 48,9 i november, jämfört med 49,6 föregående månad. Analytiker hade väntat sig ett index på 48,3, i linje med det preliminära utfallet. 

Senare under eftermiddagen kommer industri-PMI från ISM och Christine Lagardes första utfrågning i EU-parlamentet sedan hon tillträdde som ECB-chef, det senare klockan 15.  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer