ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor & valutor: Kronan försvagas, europaräntor stiger svagt

Euron tar på torsdagsförmiddagen tillbaka en del av en försvagning under natten samtidigt som europaräntorna följer USA-räntorna uppåt. Euron får stöd av tecken på högre tysk KPI än väntat, medan kronan faller mot dollar och euro.

Under förmiddagen har flera tyska delstater rapporterat sina KPI-utfall för juni och klockan 14.00 släpps den preliminära statistiken för hela Tyskland. Prognosen ligger på en inflationstakt på 1,4 procent, enligt Reuters.

De delstatsutfall som hittills är kända tyder på att inflationen ökade mer än prognosen.

Klockan 11.00 offentliggör EU-kommissionen sin barometerindikator och indikator för företagsklimatet i juni.

Här hemma visade SCB-statistik på förmiddagen ett handelsöverskott på 8,3 miljarder kronor i maj.

Exportvärdet steg 10 procent jämfört med samma månad 2018, till 136,9 miljarder kronor. Importvärdet sjönk 2 procent till 128,6 miljarder kronor.

Andreas Wallström, Swedbank, noterar i Twitter-inlägg att överskottet i handelsbalansen var det högsta på sex år, att exportvolymerna nådde en ny högstanivå i maj, och trotsade därmed en långsammare världshandel.

Kollegan Knut Hallberg konstaterar att det ännu inte syns några större spår av den globala osäkerheten, och att det borde vara positivt inför svensk BNP andra kvartalet.

Danske Banks Stefan Mellin noterar att kollapsen i importen skvallrar om svagare inhemsk efterfrågan.

Under natten har asiatiska börser, amerikanska räntor och dollarn stigit på grund av optimism om att USA och Kina kommer att deklarera ett nytt stillestånd i handelskonflikten när de två ländernas presidenter träffas i Japan på lördag.

Europeiska börser pekar försiktigt uppåt i torsdagens inledande handel.

Marknaden är samtidigt fortsatt försiktig inför mötet mellan Donald Trump och Xi Jinping vid G20-mötet i Japan i helgen. 

USA:s finansminister Steven Mnuchin sade på onsdagen att handelsavtalet är omkring 90 procent klart. Kommentarerna reviderades senare för att tydliggöra att finansministern syftade på förhandlingarna som avbröts i maj. USA och Kina hade då kommit omkring 90 procent av vägen mot ett avtal, men optimismen var intakt. 

På torsdagsmorgonen rapporterade South China Morning Post att ett preliminärt avtal var klart mellan Kina och USA. Avtalet skulle innebära att USA avbryter införandet av en ny omgång tullar och kommer presenteras i koordinerade pressmeddelanden. 

Tidningen rapporterade att Xi Jinpings möte med Trump var avhängigt ett sådant avtal. 

De båda ledarna ska enligt Vita huset träffas på lördag förmiddag lokal tid. 

De amerikanska räntorna pekar svagt uppåt i torsdagens europeiska handel, med tioårsräntan 3 punkter högre till 2,05 procent, från svensk stängning i går.

I eftermiddag publiceras definitiv BNP-statistik för första kvartalet, veckosiffrorna över antalet nya arbetslösa samt kontrakterade husköp.

På valutamarknaden handlas euron nu kring 1:137 mot dollarn, jämfört med 1:136 i går eftermiddag, medan dollarn i sin tur har stärkts till strax över 108 mot yenen (107:62).

Kronan är 2 öre svagare mot euron och dollarn.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer