1515
Annons

Räntor & valutor: Kalldusch från SCB ställer Riksbanksprotokoll i skuggan

Den svenska kronan försvagas markant, och svenska obligationsräntor sjunker något, efter arbetslöshetsstatistik från SCB som var så dålig att den till och med ställde det hett emotsedda protokollet från Riksbankens penningpolitiska möte, den 4 september, i skuggan.

Succéstudien värd nära 200 miljarder – mer än hela H&M

Läkemedelsraketen Bioarctic följer upp gårdagens 173-procentiga rusning med att stiga över 20 procent även i dag.

Totalt har börsvärdet på de tre inblandade bolagen i Alzheimersstudien stigit med 194 miljarder kronor sedan fas 3-resultatet presenterades.

Svenska Bioarctic, japanska Eisai och amerikanska Biogen är de tre bolagen som bidragit till alzheimersprojekt som under onsdagen blev en världsnyhet.

Förutom att Bioarctic stigit motsvarande nära 20 miljarder kronor sedan i går och fram till 12.30-tiden på torsdagen, har Eisai ökat sitt börsvärde med 44,5 miljarder kronor över de senaste två börsdagarna i Japan, och Biogen med 129,6 miljarder under den hittills enda handelsdagen i USA.

Totalt är bolagen därmed upp nära 194 miljarder kronor på nyheten.

Enligt Bioarctic visar studien att alzheimerspatienter som har fått läkemedlet lecanemab sparat in ungefär sex månader jämfört med placebogruppen över de 18 månader som studien fortlöpt. Ett resultat som beskrivs som historiskt.

Bioarctic har som en följd fått höjda rekommendationer och riktkurser av både Carnegie och RBC Capital. Aktien, som stängde på 251 kronor i går, bedöms av Carnegie vara värd 325 kronor och av RBC 460 kronor.

Totalt är aktien upp 26 procent vid 12.30-tiden på torsdagen till en kurs på cirka 316 kronor.

Nästa steg för läkemedlet är att den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA ska ge besked om ett så kallat accelererat godkännande. Det ska ske senast den 6 januari nästa år, men nästa viktiga hållpunkt för bolaget är redan den 29 november. Då väntar sig DNB:s analytiker Patrik Ling att Bioarctic, på ett stort vetenskapligt möte i San Francisco, presenterar data på hur olika subgrupper i studien har reagerat på läkemedlet.

”Min gissning är att FDA gärna vill se den datan också, men sedan känner de sig nog komfortabla med att ta ett beslut”, säger Patrik Ling, som redan i fredags lyfte fram att han trodde på en framgångsrik fas 3-studie för bolaget.

I spåren av Bioarctic-rusningen ser han en liknande uppsida i ett annat läkemedelsbolag, som snart ska presentera sina resultat.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera