ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor & valutor: Fortsatt lägre räntor medan dollarn försvagas marginellt

De amerikanska räntorna har fortsatt falla under torsdagsmorgonen. Dollarn bjuder på en mindre försvagning. Den kinesiska centralbanken har fixerat renminbin något högre men fortsatt under 7 mot dollarn.

Donald Trump bjuder återigen på en ny vändning i handelskonflikten och sammanbinder ett handelsavtal med en human lösning av Hongkong protesterna. Samtidigt bjuder han in Kinas president Xi Jinping till ett personligt möte.

Nyheterna fick dock inte amerikanska räntor att studsa upp nämnvärt under morgonen utan har fortsatt falla, under vingarna på den rådande konjunkturoron. Den 30 åriga statsobligationsräntan handlar nu under en ränta om 2 procent, samtidigt som räntegapet mellan två- och tioåringen återigen inverterat. Tioåriga räntan har sedan onsdagens svenska stängning fallit 5 punkter, den tvååriga har fallit 3.

Trumps kommentarer kommer timmar efter att USA sagt att de var "djupt oroade" över rapporter om en rörelse av kinesiska paramilitära trupper längs Hongkongs gräns och varnade att en kränkning av landets territorium, riskerar Hongkongs status under en rad amerikanska lagar.

USA-börserna föll under onsdagen och Asienbörserna följer med på torsdagsmorgonen. Det breda Japanska Topix-index befinner sig i skrivande stund ned 1,3 procent.

"Vi rör oss mot en recession och centralbanker har inte mycket ammunition att parera det… Den stora chocken från handelskriget har helt enkelt slagit tillbaka vad centralbanker gjort, och det är lite av signalerna från räntekurvans invertering", sade Nader Naeimi, vid AMP Capital Investors Ltd, till Bloomberg News.

Dollarn har under natten upplevt en marginell försvagning mot både yen och euro.

Yuanens fixing mot dollarn sattes av kinesiska centralbanken, PBOC till 7:022, en förstärkning mot gårdagens fix av 7:031.

Den brittiske oppositionsledaren Jeremy Corbyn uppmanar konservativa politiker att stötta honom att blockera ett avtalslöst brexit.

I ett brev till oppositionspolitiker samt en rad seniora konservativa som motsatt sig en oordnad brexit, säger Corbyn att hans "strikt tidsreglerade temporära regering" skulle fördröja brexit och orkestrera ett nyval.

Pundet har inte reagerat nämnvärt på uttalande utan handlas fortfarande på historiskt låga nivåer mot både dollar och euro.

"Den här regeringen har inget mandat för en avtalslös brexit, och omröstningen 2016 gav inget mandat för en avtalslös utgång… Jag ämnar därför driva en misstroendeomröstning vid första bästa chans, när vi kan vara säkra på att lyckas", skrev Corbyn. 

Sydkorea manade Japan att titta tillbaka på sitt imperialistiska förflutna under morgonen, men tillade också att man gärna ingår i dialog om Japan välkomnar den vägen.

Under ett tal varnade Sydkoreas president Moon Jae-in om att frihandeln kan komma att lida om ett land "vapeniserar" en sektor där de har en fördel.

Detta efter att Japan har adderat tullar på en mängd export av teknologiskt-materiel till Sydkorea. Samtidigt som Seoul ser tullarna som en reprimand över Sydkoreas utpekande av straffarbete under krigstiden. Japan hänvisade dock till ospecificerade säkerhetsskäl.

"Vi hoppas att Japan kommer spela en ledande roll tillsammans i att bygga fred och välstånd i östra Asien när de kontemplerar ett förflutet som bringade missöde till sina grannländer", sade Moon enligt Reuters.

Japanska räntor har under natten fortsatt falla, yenen är ungefär oförändrad mot dollarn under natten.

Fokus på torsdagen ligger på centralbanksfronten på Norge, då Norges Bank lämnar ett räntebesked. Centralbanken förväntas att hålla räntan oförändrad men desto mer intressant blir de framåtblickande uttalanden då banken väntas höja i september av majoriteten av analytikerna, trots den svaga omvärldsbilden.

I Sverige kommer penningmarknadens aktörers inflationsförväntningar, från Kantar Prospera. Förväntningarna har sjunkit något på 1 och 2 års sikt, men de för Riksbanken viktiga 5-årsförväntningarna ligger i alla fall på 1,9 procent, nära inflationsmålet. Frågan är om även de kommer att börja vika.

Från USA kommer i eftermiddag Philadelphia Fed Index, detaljhandelsiffror och industriproduktion.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies