ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor & valutor: Fallande räntor drar med sig dollarn

Dollarn har tappat under natten efter ett fall i amerikanska räntor på torsdagskvällen, som dock tagits igen under morgonen, och fortsatta nedgångar på amerikanska börser. 

Dow Jones Industriindex och S&P 500 backade på 2,1 procent på torsadgen, och Dow Jones är nu ned 7 procent från toppen den 3 oktober. 

Bidragande till den svaga dollarn var också torsdagens amerikanska KPI-siffra som kom in något svagare än väntat. 

Den svaga dollarn gynnade främst euron som fick extra skjuts av den positiva tonen i protokollet från ECB-mötet i september. Euron handlas kring 1:16 på fredagsmorgonen.

Donald Trump kritiserade återigen Fed när han talade med journalister på torsdagen. Han riktade kritik mot Feds räntehöjningar, beskyllde centralbanken för onsdagens börsras och hävdade att han vet mer om penningpolitik än Fed-ledamöterna. 

Han sade dock att Fedchefen Jerome Powell inte kommer att sparkas. 

Fedchefen i Kansas City, Esther George, sade på torsdagen att Fed sannolikt kommer vara tvungna att fortsätta höja räntorna, delvis på grund av att en stramare arbetsmarknad kan leda till att inflationen accelererar de kommande åren. 

"Ekonomin går bra i nästan varje aspekt", sade hon.

Efter rapporter om positiv utveckling i fallet med den amerikanske pastorn Andrew Brunson har den turkiska liran stärkts 2,8 procent sedan torsdag morgon. 

USA och Turkiet har förhandlat om Andrew Brunsons frigivning i flera månader men stämningen mellan länderna förvärrades när pastorn flyttades från fängelse till husarrest i juli i år i stället för att få resa hem.

På torsdagen rapporterade amerikanska medier att Trump-administrationen var hoppfulla att han skulle släppas efter att hans fall tas upp i rätten på fredagen. 

Tidigare på torsdagen rapporterade NBC News att Vita huset räknade med att pastorn skulle släppas och tillåtas resa hem till USA inom några dagar. 

På fredagens makroagenda står definitiv tysk KPI för september och industriproduktion för euroområdet. Senare under dagen kommer också preliminärt Michiganindex för oktober.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies