ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor & valutor: Europaräntorna rör sig marginellt

Europaräntorna rör sig marginellt i fredagens europeiska förmiddagshandel, med undantag för brittiska räntor som är upp ett par-tre punkter samtidigt som pundet har stärkts en aning.

Kronan reagerade inte nämnvärt på fortsatt mjuka signaler från "ärkeduvan" Per Jansson.

Vid 10.40-tiden är den tyska tioårsräntan stabil på -0,51 procent, från svensk stängning i går, medan den svenska tioåringen ligger stilla på -0,22 procent.

Vice Riksbankschef Per Jansson sade till journalister efter ett tal i Malmö på fredagen att riskbilden mot Riksbankens prognoser verkligen ser dålig ut, det finns ingen stor uppsiderisk alls. Han noterade att inflationen har varit lägre än väntat och att arbetslöshetssiffrorna var verkligt dåliga, men att Riksbanken skulle byta inriktning till sänkningsbias fortfarande ligger en bit bort, rapporterar Reuters. 

Jansson sade att det är lite farligt att Sverige rör sig i motsatt riktning från ECB och Fed och att "Den skepsis jag hade vid septembermötena är starkare i dag".

Samtidigt sade han att huvudscenariot inte alls är en katastrof, men en större nedgång är en möjlighet som de måste ta med i beräkningen och fundera över vad de kan göra.

Tysk PPI på morgonen kom in lägre än väntat i augusti och sjönk med 0,5 procent från i juli, klart under förväntningarna på -0,2 procent, enligt Reuters prognossammanställning.

Jämfört med ett år tidigare steg PPI med 0,3 procent, mot en väntad uppgång med 0,6 procent.

På brexitfronten verkar handlare ta fasta på uttalanden från EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker om att han "gör allt" för att få till ett avtal.

Irlands utrikesminister Simon Coveney uppgav att ett brexit avtal inte är nära, men att stämningen har förbättrats.

Irland vill ha ett avtal med Storbritannien, men kan inte skriva på ett avtal som ersätter en garanti med ett löfte. Vi vill hitta en lösning och en överenskommelse som gör att Storbritannien kan lämna EU på ett ordnat sätt, men vi kan inte bli "civila offer", sade Coveney.

USA-räntorna visar också små rörelser i förmiddagens europeiska förmiddagshandel, med tioårsräntan stabil på 1,77 procent.

Problemen fortsatte samtidigt på den korta finansieringsmarknaden i USA, Fed New York meddelade på torsdagskvällen att de kommer att assistera marknaden för fjärde dagen i rad på fredagen, med overnight-repor för upp till 75 miljarder dollar.

Bloomberg News noterar att allt fler aktörer nu efterlyser mer permanenta lösningar på fundingproblemen, som en stående repofacilitet eller att Fed åter låter balansräkningen växa.

Amerikanska och kinesiska förhandlare på lägre nivå möttes i Washington på torsdagen, och samtalen ska fortsätta på fredagen. Vita husets ekonomiske rådgivare Larry Kudlow sade till Fox News att "det är bättre att samtala än att inte samtala", och han tyckte sig se en "liten uppmjukning" i stämningsläget.

De båda ländernas huvudförhandlare väntas ta över förhandlingarna i oktober.

På valutamarknaden har det inte heller hänt så mycket. Euro är stabil mot dollarn runt 1:106, medan dollarn är stabil mot yenen runt 108-strecket.

Kronan är dock drygt 2 öre starkare mot euron och 2 öre starkare mot dollarn.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies