ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor & valutor: Europaräntorna följer efter USA-räntorna uppåt

Europaräntorna följer de amerikanska uppåt i måndagens förmiddagshandel på hopp om nya stimulanser från regeringar och centralbanker. Euron stärks mot dollarn och även kronan stärks något mot dollarn, men tappar lite mot euron.

Både den tyska och svenska tioårsräntan är upp 5 punkter till -0,66 respektive -0,38 procent.

USA-räntorna pekar fortsatt uppåt i måndagens europeiska förmiddagshandel, med tioårsräntan 6 punkter upp till 1,60 procent, jämfört med svensk stängning i fredags.

På valutamarknaden handlas euron nu strax över 1:11 mot dollarn, upp från 1:1073 vid fredagens svenska stängning, medan dollarn å sin sida är marginellt starkare mot yenen.

Kronan är 1 öre starkare mot dollarn, men ett halvt öre svagare mot euron.

Måndagens makroagenda är tunn, med definitivt KPI-utfall från euroområdet som enda punkt av intresse.

I helgen uppgav Tysklands finansminister Olaf Scholz att regeringen kan komma att överväga stimulanser om 50 miljarder euro om det blir en ekonomisk kris. Han ser inte en sådan som nära förestående, men läget har försämrats.

"Det största problemet är osäkerhet, inklusive det som skapats av handelskriget mellan USA och Kina", sade Scholz enligt Bloomberg News.

Den brittiske finansministern Sajid Javid sade i The Times att det kan vara läge att se över budgetreglerna i en ny räntemiljö.

"Det är uppenbart för mig att när vi har några av de lägsta räntenivåerna på statens skuld som detta land någonsin har sett, så skulle jag inte göra mitt jobb om jag inte allvarligt tänkte på hur vi ska använda (detta tillfälle)", sade han. 

Vidare bidrar åtgärder i Kina under helgen till en lite mer positiv inledning på veckan. Kinas centralbank, PBOC, uppgav att de kommer att börja publicera en ny referensränta, LPR, för bankerna som i förlängningen kan leda till lägre utlåningsräntor.

I förra veckan kom statistik som data som pekar mot en inbromsning i Kina ekonomin, som också påverkats av handelskriget. 

USA:s president Donald Trump sade i helgen att han inte är redo att sluta ett handelsavtal med Kina ännu. Hans rådgivare Larry Kudlow och Peter Navarro lät lite mer optimistiska om samtalen med Kina, och alla tre avfärdade med emfas oron för att USA är på väg in i en recession, pådrivet av handelskriget.

Här hemma meddelade SCB på måndagsmorgonen att industrins lager ökade 0,7 procent under andra kvartalet, eller 1,8 miljarder kronor, från kvartalet före.

Totalt, inklusive handeln, minskade svenska företag sina lager med 3,6 miljarder kronor, motsvarande en nedgång med 0,7 procent.

Senare i veckan väntar en hel del för den makrointresserade. Här hemma bostadsbyggande (tisdag) och arbetslöshet (torsdag), och vi får nya prognoser från regeringen vid Harpsundsmötet (torsdag). Från euroområdet kommer PMI (torsdagen) och det blir protokoll från Federal Reserves (onsdag) och ECB:s (torsdag) senaste möten.  

Veckan avslutas med Fed Kansas Citys årliga penningpolitiska konferens i Jackson Hole, där Fed-chefen Jerome Powell håller ett anförande på fredagen.

SEB:s chefekonom Robert Bergqvist skriver i bankens morgonbrev att "Penningpolitikens ramverk är i gungning och centralbanker har tagits på sängen. Det som såg ut som steg mot början på normalisering har ersatts av ny stimulanspolitik… Världen har knappast underskott på billiga pengar - dock råder underskott på ekonomisk-politisk kreativitet".

Nästa helg håller G7-ländernas ledare möte i franska Biarritz och världsledarna väntas försöka få den brittiske premiärministern Boris Johnson att ta sitt förnuft till fånga och åtminstone försöka senarelägga datumet för brexit. Läckta regeringsdokument visar bland annat att det skulle bli brist på bränsle, mat och mediciner i flera månader om landet kraschar ut från EU den 31 oktober. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies