ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor & valutor: Europaräntor svagt upp medan euron tappar

Europaräntorna pendlar fram och tillbaka kring nollstrecket i tisdagens förmiddagshandel, med en lätt dragning uppåt, samtidigt som euron försvagas lite mot dollarn.

Vid 10.30-tiden är den tyska tioårsräntan 1 punkt upp till 0,13 procent, räknat från svensk stängning i går, medan den svenska tioåringen är upp 1 punkt till 0,35 procent.

USA-räntorna pekar uppåt i tisdagens förmiddagshandel, med tioårsräntan 2 punkter högre till 2,68 procent.

På valutamarknaden har euron tappat till 1:1468 mot dollarn, från 1:1495, medan dollarn i sin tur har stärkts mot yenen till 110:60, från 110:41. Pundet handlas kring 1:2843 mot dollarn, lite svagare än dagen före.

Kronan är drygt 1 öre starkare mot euron, men 1 öre svagare mot dollarn.

I USA har hoppet om att en ny shutdown ska kunna undvikas väckts efter att flera medier rapporterar att förhandlare i kongressen från båda partierna sent på måndagen hade nått en principöverenskommelse om gränssäkerhet. Det skulle i sin tur kunna undvika en ny nedstängning av statens verksamhet, "shutdown", från lördagen. 

Detaljer om avtalet är inte kända och det är oklart om Donald Trump omfamnar uppgörelsen, men intensivt arbete ska nu fortsätta under veckan.

Det har också kommit lite mer positiva signaler kommer på handels- och budgetområdet, bland annat sade Vita huset-rådgivaren Kellyanne Conway sade på måndagen att presidenten vill ha ett avtal och att ett möte mellan Donald Trump och Xi Jinping skulle kunna hållas "mycket snart". 

På temat brexit ska premiärminister Theresa May tala inför det brittiska parlamentet på tisdagen och väntas då be om mer tid för att förhandla med EU och försöka få bort reservlösningen ("backstop"). En omröstning om det kan ske på torsdag. Hon väntas också lova att parlamentet ska få rösta igen om hon inte kommit tillbaka med ett omförhandlat brexitavtal till den 27 februari, rapporterar Bloomberg News.

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier träffade brexitministern Stephen Barclay i Bryssel på måndagen, och även om de ska fortsätta samtalen var det inga nya besked. 

Barnier upprepade att brexitavtalet ligger fast, att reservlösningen inte är tänkt att användas men bör finnas kvar, och att det nu är upp till britterna att klara ut vad som blir nästa steg.

Philip Lane, kandidat att ta över posten som ECB:s chefsekonom från Peter Praet, sade på en tillställning i Hongkong på tisdagen att arbetsmarknaden i euroområdet fortsatt är stark och att de ser stöd från finanspolitiken. Han sade att ECB också har sett förändringar i dynamiken för oljepriserna och betonade vikten av att inte reagera på enskilda delar av information, men utveckla en övergripande syn baserat på "alla dessa ingredienser", rapporterar Bloomberg News.

"Så vi kommer att ha nya omfattande prognoser i mars och vid den punkten tror jag att ECB kan besluta om vart härnäst", sade Lane.

I eftermiddag publiceras NFIB:s småföretagarindex och JOLTS (arbetsmarknadsdata)

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies