ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor & valutor: Europaräntor ned medan euron försvagas

Brittiska räntor sjunker, medan pundet är relativt stabilt inför kvällens omröstning i parlamentet om premiärminister Theresa Mays brexitavtal. Samtidigt tappar euron en förstärkning under natten och europeiska räntor är överlag ned drygt 2 punkter.

Vid 11-tiden är den brittiska tioårsräntan 3 punkter ned till 1,27 procent, den tyska är ned 2 punkter till 0,20 procent och den svenska ligger stilla på 0,40 procent, räknat från svensk stängning i går.

Omröstningen i det brittiska underhuset ska inledas klockan 20.00, svensk tid, och spekulationerna går heta om hur stor förlusten kommer att bli. Enligt Bloomberg News väntas den bli den största i det brittiska parlamentet på 95 år.

Om Mays avtal som väntat röstas ned har hon tre dagar på sig att föreslå en "plan B" för underhuset (många tvivlar på att det finns en sådan plan). Denna plan är sedan öppen för debatt och tillägg från underhuset.

Om färre än runt 100 ledamöter röstar emot avtalet kan det enligt vissa bedömare ses som en framgång som kan föranleda nya förhandlingar med EU, eftersom det då kanske kan anses vara inom räckhåll att så småningom trots allt få igenom avtalet.

Reuters rapporterar att Tysklands förbundskansler Angela Merkel inte har gett Theresa May några extra försäkringar utöver vad som diskuterades vid EU-toppmötet i december eller vad EU har slagit fast i ett brev, vilket felaktigt rapporterats av brittiska tabloiden The Sun, enligt Reuters som citerar en talesperson för den tyska regeringen.

Enligt Moody's är deras huvudscenario fortsatt att ett brexitavtal ska kunna nås, men sannolikheten för en brexit utan avtal har stigit och en sådan skulle slå mot den brittiska ekonomin med 4 procent av BNP, rapporterar Bloomberg News.

Tysk statistik på förmiddagen visade att landets BNP-tillväxt ökade 1,5 procent under helåret 2018, jämfört med året före, vilket var helt enligt förväntningarna. Tillväxten var dock den lägsta sedan 2013.

Mellan tredje och fjärde kvartalet ökade BNP antagligen svagt, enligt statistikmyndighetens beräkningar. I februari publiceras mer detaljerad data.

Det tyska ekonomidepartementet uppger samtidigt att de väntar att tillväxten kommer att fortsätta under 2019 och ligga kvar på den uppåtriktade trenden vid årets inledning.

Här hemma visade SCB-siffror att hushållens konsumtion sjönk med 0,5 procent, både jämfört med månaden före och jämfört med ett år tidigare.

SCB noterar att det främst var gruppen för detaljhandel med brett sortiment som gav stöd åt hushållskonsumtionen, medan bostad, gas, elektricitet och uppvärmning bidrog mest till att sänka konsumtionen.

Danske Bank skrev i sitt morgonbrev att de förväntade sig en tillväxt på 0,5% y/y och tillade att det är värt att notera att tillväxten i hushållens konsumtion har mattats avsevärt sedan i somras.

ECB-chefen Mario Draghi talar i EU-parlamentet under eftermiddagen. I kväll blir det tal från de regionala Fed-cheferna Neel Kashkari, Esther George och Robert Kaplan.

USA-räntorna pekar också nedåt i tisdagens europeiska förmiddagshandel, med tioårsräntan stabil på 2,69 procent från svensk stängning i går.

I eftermiddag publiceras Empire-index för januari och PPI för december.

På valutamarknaden handlas pundet nu kring 1:286 mot dollarn, medan euron i sin tur har försvagats till 1:1430 mot dollarn från 1:1468.

Kronan är 2 öre starkare mot euron och 1 öre svagare mot dollarn.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer