ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor & valutor: Brantare räntekurva i USA inför centralbanksmöte

Asienbörserna är överlag upp på måndagen, med hopp om nya stimulanser från regeringar och centralbanker. USA-räntorna har stigit i längre löptider medan dollarn visar små förändringar från fredagen. 

"Sentimentet på marknaden tycktes vara enkelriktat men policyförhoppningar från Tyskland har hjälpt till att få stopp på den stadiga försämringen", sade Ayako Sera på Sumitomo Mitsui Trust till Reuters.

Tysklands finansminister Olaf Scholz sade i helgen att de kan komma att överväga stimulanser om 50 miljarder euro om det blir en ekonomisk kris. Han ser inte en sådan som nära förestående, men läget har försämrats.

"Det största problemet är osäkerhet, inklusive det som skapats av handelskriget mellan USA och Kina", sade han enligt Bloomberg News. 

Från brittiskt håll kommer också nya tongångar. Finansminister Sajid Javid sade i The Times att det kan vara läge att se över budgetreglerna i en ny räntemiljö.

"Det är uppenbart för mig att när vi har några av de lägsta räntenivåerna på statens skuld som detta land någonsin har sett, så skulle jag inte göra mitt jobb om jag inte allvarligt tänkte på hur vi ska använda (detta tillfälle)", sade han. 

Åtgärder i Kina under helgen bidrar också till en lite mer positiv inledning på veckan. Kinas centralbank, PBOC, uppgav att de kommer att börja publicera en ny referensränta, LPR, för bankerna som i förlängningen kan leda till lägre utlåningsräntor. 

"Reformen kommer att göra att den generella låneräntan för den reala ekonomin rör sig nedåt, vilket kommer att uppnå en liknande effekt som att sänka räntan", skrev Li Qilin på Lianxun Securities i en kommentar enligt Bloomberg News. 

I förra veckan kom statistik som data som pekar mot en inbromsning i Kina ekonomin, som också påverkats av handelskriget. 

Yuanen har tappat något under måndagen, till 7:0450  mot dollarn. PBOC satte fixingen på 7:0365 på måndagen, jämfört med 7:0312 i fredags men under väntade 7:0374 i Bloomberg News enkät. 

Donald Trump sade i helgen att han inte är redo att sluta ett handelsavtal med Kina ännu. Hans rådgivare Larry Kudlow och Peter Navarro lät lite mer optimistiska om samtalen med Kina, och alla tre avfärdade med emfas oron för att USA är på väg in i en recession, pådrivet av handelskriget. 

USA-räntorna har stigit något i Asienhandeln, med den tioåriga statsobligationen 4 punkter upp till 1,58 procent jämfört med svensk stängning i fredags. 

Räntegapet mot tvååringen ligger på 8 punkter. Förra veckans tema var den inverterade avkastningskurvan och vad den betyder för den amerikanska ekonomin denna gång.

De generellt nedpressade nivåerna har också fått finansdepartementet att återigen ställa frågor till marknaden om hur de skulle ställa sig till ultralånga statsobligationer på 50 eller 100 år. 

"Detta kommer upp med jämna mellanrum. Varje gång är kontentan att det helt enkelt inte finns tillräckligt med efterfrågan, eller det har i alla fall inte funnits det förut", sade Gennadij Goldberg på TD Securites till Bloomberg News. 

Måndagens agenda är relativt tunn, med industrilager i Sverige från SCB och definitivt EMU-KPI. 

Under veckan kommer för svensk del bostadsbyggande (tisdag) och arbetslöshet (torsdag), och vi får nya prognoser från regeringen vid Harpsundsmötet (torsdag). Från euroområdet kommer PMI (torsdagen) och det blir protokoll från Federal Reserves (onsdag) och ECB:s (torsdag) senaste möten.  

Veckan avslutas med Fed Kansas Citys årliga penningpolitiska konferens i Jackson Hole, där Fed-chefen Jerome Powell håller ett anförande på fredagen. 

SEB noterar att detta blir ett tillfälle för Powell att kommentera den senaste tidens oro på aktiemarknaderna, recessionssignalerna från snabbt fallande obligationsräntor och inverkan från den eskalerande handelskonflikten mellan USA och Kina.

"Vi tror att Powell använder detta tillfälle för att bana väg för ännu en 'försäkringssänkning' om 25 punkter vid mötet 17-18 september men tonar ned behovet av mer drastiska åtgärder", skriver SEB i ett marknadsbrev.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies