ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor och valutor: Volatilt pund inför ännu en brexitomröstning

Pundet har svängt fram och tillbaka på torsdagen inför en omröstning senare under dagen om huruvida en förlängning av brexit ska begäras. 

Europaräntorna är någon punkt högre medan dollarn har stärkts och börser handlas upp.

Den svenska arbetslösheten var 6,6 procent i februari, icke säsongsrensat, enligt SCB:s arbetskraftsundersökning. Väntat var en arbetslöshetsnivå på 6,4 procent.

Säsongsrensat uppgick arbetslösheten till 6,2 procent i februari, jämfört med 6,0 procent föregående månad. Enligt Infront Data väntades en säsongsrensad arbetslöshetsnivå på 6,2 procent.

Säsongsrensat och utjämnat (trend) uppgick arbetslösheten till 6,2 procent i februari, jämfört med oreviderade 6,2 procent föregående månad.

Den högre arbetslösheten i februari förklaras av en högre arbetskraftstillväxt än sysselsättningstillväxt, skrev Swedbank

"Tittar man på januari och februari tillsammans utvecklas arbetsmarknaden i linje med Riksbankens förväntningar även om dagens utfall är något av en besvikelse", skrev banken.

Pundet har tappat omkring 0,5 procent på torsdagen efter att det på onsdagen fick skjuts av det brittiska parlamentet röstat permanent nej till att Storbritannien ska kunna lämna EU utan avtal, en "hård brexit". Röstsiffrorna blev 321-278. 

Omröstningen är inte juridiskt bindande men lägger ett hårt politiskt tryck på premiärminister Theresa May och regeringen, som förlorat kontrollen av processen.

En ny omröstning väntas på torsdagen om huruvida parlamentet vill att regeringen ska begära en förlängning av brexit, något som EU sedan enhälligt måste godkänna.

Regeringens förslag är att ta brexitavtalet till en tredje omröstning nästa onsdag och om det sedan går igenom kunna begära en kort "teknisk" senareläggning av brexit.

Om brexitavtalet åter faller är det däremot sannolikt att EU-toppmötet dagen efter kommer att begära tydliga skäl för att godkänna en senareläggning, och en sådan förlängning skulle innebära att Storbritannien måste delta i EU-parlamentsvalet den 23-26 maj.

Finansministern Philip Hammond sade i en intervju med BBC att det går att hitta en lösning på dödläget i brexitfrågan om parlamentariker på alla sidor inser att de måste kompromissa.

"Ingen kommer få sin ideala brexit ur det här. Vi måste ha en brexit som är en kompromiss och som reflekterar det faktum att nationen var delad på mitten i folkomröstningen 2016", sade han.

Data från Kina på torsdagen visade en lite blandad bild. Detaljhandeln under januari och februari (sammanslaget på grund av nyåret) steg 8,2 procent jämfört med motsvarande period föregående år, över väntade 8,1 procent, medan industriproduktionen steg 5,3 procent (väntat 5,5), den svagaste starten på ett år sedan 2009.

I december steg detaljhandel 8,2 procent i årstakt medan industriproduktionen steg 5,7 procent.

De fasta investeringarna ökade 6,1 procent under januari-februari, mer än väntade 6,0 procent.

Fastighetsinvesteringarna steg 11,6 procent i årstakt, mot 9,5 procent i december. Arbetslösheten gick samtidigt upp i februari från december.

"Dagens data innebär att ekonomin kommer att ta längre tid att bottna då industriproduktionen och konsumtionen fortsatt är under press trots återhämtningen i investeringar", sade Liu Peiqian på Natwest Markets till Bloomberg News.

Den försämrade arbetslösheten kan också leda till mer stimulanser då de policyansvariga alltid sätter sysselsättningen först, tillade Liu Peiqian.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies