ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor och valutor: USA-räntorna ned

Asienbörserna tappade och yenen stärktes på torsdagen när investerare sökte sig till mindre riskfyllda tillgångar.

Börser världen över har tappat och dollarn försvagats efter att en invertering i delar av den amerikanska avkastningskurvan triggade oro för tillväxten. 

Räntan på den amerikanska tioåringen har sjunkit 3 punkter till 2,88 procent när handeln kommit i gång igen efter att amerikanska marknaderna hållit stäng på onsdagen med anledning av George H.W. Bushs begravning. 

En inverterad avkastningskurva mot tvååringen, vilket ses som en historisk signal för annalkande recession, är därmed endast omkring 10 punkter bort.

Dollarn har tappat till 112:68 mot yenen.

"Pressen på dollarn kan fortsätta till månadens Fed möte då längre USA-räntor kanske inte kan samla kraft till en återhämtning innan marknaden ser Feds hållning gällande policy och ekonomin", sade Junichi Ishikawa, senior FX-strateg vid IG Securities, till Reuters.

"Den senaste reaktionen på amerikanska avkastningskurvan verkar lite hysterisk, men allt kommer inte vara klart för dollarn förrän vi har Fedmötet överstökat", sade han. 

Fed väntas höja räntan vid mötet i december, marknadens fokus ligger i stället på hur många räntehöjningar som följer nästa år. 

Federal Reserves regionala konjunkturrapport, Beige Book visade, USA:s ekonomi växer i blygsam till måttlig takt.

I både Dallas och Philadelphia noterades lägre tillväxt än under perioden som berördes i förra rapporten. I St Louis och Kansas City noterades bara viss tillväxt.

Priserna steg på det hela taget i en blygsam takt enligt de flesta distrikten, men vissa noterade måttliga ökningar. Rapporter om kostnadshöjningar till följd av importtullarna ar spridits från att omfatta tillverkningsindustrin och entreprenörer till detaljhandel och restauranger.

Mer än hälften av distrikten citerade företag som rapporterade att sysselsättning, produktion och kapacitetsexpansion hade hämmats av en oförmåga att attrahera kompetent arbetskraft.

Bank of Japan-chefen Haruhiko Kuroda avvisade på torsdagen all sannolikhet för en räntehöjning i närtid och sade att det kan göra det svårare att nå inflationsmålet. 

Givet dämpad inflation och olika risker mot utsikterna måste centralbanken bibehålla sitt stimulansprogram för att stötta tillväxten, sade han i det japanska parlamentet. 

"Riskerna mot den japanska ekonomin lutar nedåt. Vi måste vara särskilt uppmärksamma på protektionistiska drag så som handelsfriktionen mellan USA och Kina", sade han. 

Mötet mellan amerikanske presidenten Donald Trump och kinesiske presidenten Xi Jinping i Argentina beskrevs som "vänligt och uppriktigt" av toppdiplomaten Wang Yi på torsdagen.

Han sade at samtalen om handelsfriktioner var extremt positiva och konstruktiva och bidrog till att nå konsensus som fungerade för både Kina och USA.

"De båda sidorna kom överens om att tillsammans främja en relation mellan Kina och USA som baseras på koordination, samarbete och stabilitet och att främja utbyten och samarbete inom flera områden i de två länderna för att nå fler resultat", sade han.

George H.W. Bushs begravning på onsdagen innebar också att all amerikansk statistikpublicering som var planerad för onsdagen sköts fram till onsdagen. Vid 14.15 kommer statistik över den privata sysselsättningen i november från ADP. Vid 16 kommer sen tjänste-PMI från ISM och industriorder för oktober. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies