1515
Annons

Räntor och valutor: USA-räntor stiger – pundet går starkt

Foto:Kirsty Wigglesworth

USA-räntorna har stigit i veckans inledande handel, med den tioåriga statsobligationen 5 punkter upp till 1,39 procent. Dollarn handlas något starkare mot euron och yenen, medan Asienbörserna visar en lite trevande utveckling. New York-terminerna är svagt ned.  

Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Så hjälper Sveriges science parks företag att vara relevanta på sikt

Science parks för samman offentlig sektor, akademi och industri och fungerar som en plattform för större innovations- och utvecklingsprojekt. Syftet med många av de gränsöverskridande samarbeten som uppstår är att bidra till den hållbara omställningen.

– Vi ser till att den forskning som finns om hållbarhet når en bredare målgrupp, säger Robert Kingfors, vd på Södertälje Science Park.

Läs mer om branschorganisationen för science parks och inkubatorer, SISP 

När Sveriges första science parks bildades för cirka 40 år sedan var fokus att skapa en plats i närheten av universitet och lärosäten där akademi och näringsliv kunde mötas för att laborera och driva olika projekt tillsammans. Idag jobbar landets science parks även mycket med affärsutveckling.

– Det handlar om att gynna svenska bolags tillväxt i samhället, och då framförallt bolag som kan bidra till en hållbar omställning, förklarar Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.
Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Hållbar produktion

Södertälje Science Park, vars huvudpartners och grundare är AstraZeneca, KTH, Scania och Södertälje kommun, är en mötesplats för hållbar produktion. Bland annat driver parken olika affärsutvecklingsprogram med hållbarhetsfokus.

– Ett exempel är projektet Liften där vi samlar företag som vill ha hjälp med att identifiera sina utvecklingsbehov och lära sig hur de blir mer hållbara. Det kan handla om allt från att skapa mer hållbara produkter och tjänster till att bli mer ekonomiskt hållbara, säger Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd, och tillägger:

– Att inte arbeta med hållbarhetsfrågan som företag kan innebära att man plötsligt inte har något existensberättigande på marknaden. Programmet blir därför ett sätt att hjälpa företag att fortsätta vara relevanta på sikt.

Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.
Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.

Nationella och internationella samarbeten

I dag finns det en ambition från Sveriges politiska beslutsfattare, storbolag och akademi att få igång ett förändringsarbete med hållbarhet i fokus på bred front. Johan Ödmark och Robert Kingfors menar att landets science parks roll blir att fungera som spindeln i nätet.

– Därför är viktigt att vi tittar på hur vi kan kombinera en lokal och regional tillväxt med att göra nytta nationellt och internationellt. Det är bara genom breda samarbeten som science parks kommer att vara relevant för finansiärer och intressenter också i framtiden. Då syftar jag även på samarbeten mellan våra medlemmar där vi redan i dag ser stora synergier, säger Johan Ödmark.

Läs mer om Södertälje Science Park, mötesplatsen för hållbar produktion 

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

EQT-förvärv uppges planera bud på it-tjänstebolag värt 70 miljarder

Riskkapitalbolaget Baring Private Equity, som håller på att köpas upp av EQT, är i samtal om att lägga att bud på it-tjänstebolaget DXC Technology, enligt uppgifter till Bloomberg.

Det amerikanska bolaget, som har stigit de senaste dagarna på uppgifter om ett potentiellt uppköp, värderas till motsvarande 70 miljarder kronor.

Den senaste veckan har det cirkulerat spekulationer om ett bud på det börsnoterade it-tjänstebolaget DXC Technology. På tisdagen skriver nyhetsbyrån Bloomberg, med hänvisning till källor, om att det är det asiatiska riskkapitalbolaget Baring Private Equity som är i samtal med det amerikanska bolaget om ett potentiellt uppköp.

DXC Technology har bekräftat att bolaget har kontaktats av en ”finansiell sponsor” angående ett potentiellt förvärv. Aktien stiger med drygt 5 procent på tisdagskvällen vilket innebär att den är upp med 17 procent de fem senaste handelsdagarna. Bolaget är därmed värt 6,5 miljarder dollar, motsvarande 70 miljarder kronor.

Baring Private Equity är självt under uppköp av svenska EQT. I mars ingick EQT avtal om att förvärva bolaget för motsvarande 71 miljarder kronor i dåvarande växelkurs. Affären är planerad att slutföras under det fjärde kvartalet.

DXC Technology tillhandahåller framför allt analys- och affärsprocesstjänster till försäkrings- och flygbolag. Förra året försökte den franska teknikleverantören Atos att köpa upp bolaget, men den affären avbröts senare.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera